Theatervoorstelling 'Nina Bobo'

Willen we niet allemaal dat onze oma een heldin was?
Nina Bobo geeft de zoektocht van de derde generatie Indische Nederlanders een stem, in een veelomvattende koloniale geschiedenis. Een theaterstuk gebaseerd op interviews met familieleden, betrokkenen en onderzoek naar Nederlands-Indië van regisseur Koen Verheijden. In het kader van 75 jaar vrijheid.

Over de voorstelling en de maker
Op de normaalste dag aller tijden besluit de Indische Saartje om haar tong in te slikken. Wat achterblijft zijn honderd vragen en een zoekend kleinkind. We volgen dit kleinkind door de vele pogingen om er achter te komen waarom diens oma op een dag besloot te zwijgen. Maar uiteindelijk is er geen andere optie meer dan de gruwelijke feiten te verwisselen voor een romantische fantasie.Willen we niet allemaal dat onze oma een heldin was?

Nina Bobo geeft de zoektocht van de derde generatie Indische Nederlanders een stem, in een veelomvattende koloniale geschiedenis. Vanuit interviews met eigen familieleden, betrokkenen en onderzoek naar Nederlands-Indië probeert theatermaker Koen Verheijden grip te krijgen op het verhaal van zijn voorouders en dat van de kolonie. Op melancholische wijze stelt hij zichzelf en zijn publiek de vraag hoe je te verhouden tot deze zwarte geschiedenis.

Nina Bobo is een Theater de Generator productie, geregisseerd door vers afgestudeerde regisseur Koen Verheijden. Vanuit onderzoek maakt hij reconstructies van politieke of historische gebeurtenissen. Zijn werk is ondergedompeld in melancholie en gaan over personen die aan de zijlijn van die gebeurtenissen hebben gestaan.

Corona
Theater de Generator is een nieuw Leids theaterpodium én productiehuis voor professioneel maatschappelijk relevant theater. Vanaf september is het theater aan de Middelstegracht weer open voor publiek, waarbij de corona regels worden nageleefd. Er kunnen minder bezoekers per keer naar binnen, wees dus op tijd met het kopen van een kaartje.

Betrokkenen
Regisseur en schrijver: Koen Verheijden | Artistieke coaching: Eric de Vroedt (Het Nationale Theater), Ioana Tudor (Theater de Generator) en Bo Tarenskeen (Theater na de Dam) | Acteurs: Scott Beekhuizen, Billy de Walle en Susannah Elmecky | Scenografie en kostuums: Sofie Moritz | Dramaturgie: Eefje van den Broek | Productie: Theater en Productiehuis de Generator | Productieleider: Fayola Antonius | Lichtontwerp: Sanne Hensen. Met dank aan Theater na de Dam, Fonds 1818, Cultuurfonds Leiden, Gemeente Leiden, Prins Bernard Cultuurfonds, Vfonds, Zaal 3, Toneelacademie Maastricht.