Tentoonstelling 'Museum Het Leids Wevershuis in Stijl'

Tentoonstelling
Za 17 juni 2017 t/m zo 24 september 2017
di-zo: 13:00 - 16:00 uur.
Museum het Leids Wevershuis
Middelstegracht 143 2312 TV LEIDEN
tel 071 512 4061
In 1917 waren weven, quilten en vilten ambachtelijke bezigheden die hoofdzakelijk gericht waren op praktische toepassingen. Maar ook daar kreeg het gedachtengoed van De Stijl voet aan de grond, al ging dat (ook weer kenmerkend) niet zonder slag of stoot. In Weimar, waar van Doesburg docent (Meister) hoopte te worden aan Het Bauhaus,de kunstopleiding aldaar, was nog sprake van een 'ambachtelijk' kamp en een 'modern' kamp, maar de geschiedenis leert dat deze naar elkaar zijn toegegroeid.

Enerzijds werden de ontwerpen voor ambachtelijk, toegepast gebruik, onder invloed van de uitgangspunten van De Stijl, steeds kunstzinniger. Anderzijds is er de ontwikkeling dat deze ambachten zich (zeker sinds de uitbundige opleving ervan in de jaren 70 van de vorige eeuw) als kunstvorm zijn gaan profileren. Waar dat in 2017 toe heeft geleid hopen wij u op deze veelzijdige expositie te laten zien.

Ter informatie:
bij weven worden de scheringdraden (die in de lengte lopen), met elkaar verbonden door inslagdraden, de aan te brengen variatie is daarbij ongekend groot

Bij vilten krijgen vezels als wol en zijde (van alle soorten en kleuren) samenhang door ze langdurig te wrijven met water en zeep, zodat er beeldend mee gewerkt kan worden.

Bij quilten wordt uitgegaan van bestaande lapjes stof die worden verenigd tot nieuwe figuratieve , vaak geometrische, patronen, die d.m.v. een bepaald stekenpatroon op een ondergrond worden bevestigd en met een derde laag afgewerkt

Expositie van STIJLvolle theedoeken

Onder de titel "Weverswerkplaats in STIJL" worden in de voormalige weverswerkplaats van het Leids Wevershuis ca. 100 verschillende handgeweven STIJLvolle theedoeken geëxposeerd, allen naar eigen ontwerp. Op het antieke weefgetouw wordt gedemonstreerd hoe de theedoeken tot stand komen.

Klik hier voor meer informatie.

Afbeelding bij event Tentoonstelling 'Museum Het Leids Wevershuis in Stijl' van 17 juni 2017