tentoonstelling Katwijkerkring in DUNAatelier Katwijk

Katwijker kring van ‘plein air’-schilders presenteert zich met tentoonstelling.

Sinds een paar maanden hebben zo'n twintig kunstenaars die "en plein air", dus buiten naar waarneming werken, zich verenigd in de "Katwijkerkring van plein air-schilders". Op 11 mei treedt deze Katwijkerkring voor het eerst naar buiten met een tentoonstelling in het souterrain van het DUNAatelier aan de Boulevard in Katwijk.

Nederland telt naar schatting honderd kunstenaars die beroepsmatig plein air-schilderen als discipline beoefenen. "Twintig leden bij de start van een nieuwe kunstenaarsvereniging is helemaal niet slecht", zegt mede-initiatiefnemer Theo de Feyter, kunstschilder uit Amsterdam. De Katwijker kring biedt plein air-schilders uit heel Nederland een platform. Het DUNAatelier wordt daardoor hèt Nederlandse centrum voor plein air-schilders. De plek waar een geïnteresseerd publiek altijd dit genre kunst en de schilders die deze kunstwerken maken zal kunnen zien. De kunstenaars vinden er een plek om gelijkgestemde collega's te kunnen ontmoeten. Tot nu toe was er in Nederland geen platform voor plein air kunstenaars waar zij hun werk, waar ter wereld ook gemaakt, kunnen exposeren.

Kunstvereeniging faciliteert
Het platform is voortgekomen uit de schildersweek Katwijk En Plein Air die de Kunstvereeniging Katwijk jaarlijks in juli organiseert. Daaraan hebben in de loop der jaren zeker vijftig binnen- en buitenlandse professionele kunstenaars meegedaan. Een aantal van hen heeft zich nu in de Katwijkerkring verenigd. Stichting Kunstvereeniging Katwijk faciliteert de kring. Het helpt Katwijk zich te profileren als kunstcentrum. "Als kunstenaars elkaar op een plek kunnen treffen en gezamenlijk kunnen exposeren, creëert dat een context. Dat versterkt elkaar onderling", zegt De Feyter.

Kruisbestuiving
De Katwijker Kring is een uiting van de revival van het naar de natuur schilderen, dat in de negentiende eeuw begon. Schildersweken en schildersfestivals zoals nu in Katwijk, worden tegenwoordig her en der in Europa georganiseerd. De Katwijkse Kunstvereeniging heeft behalve Nederlanders ook steeds Duitse, Britse, Belgische en kunstenaars uit andere landen uitgenodigd. Dat zorgt voor kruisbestuiving.

Hernieuwde belangstelling
De uitvinding van verftube stelde kunstenaars destijds in staat in de buitenlucht te gaan schilderen. De aanleg van spoorwegverbindingen maakte het schilders mogelijk sneller te reizen naar voor hen interessante gebieden. Aan het eind van de negentiende eeuw beleefde het en plein air-schilderen een hoogtepunt. Vanuit veel steden trokken kunstenaars erop uit. Katwijk was ruim een eeuw geleden één van die kunstenaarscentra in de traditie van de School van Barbizon en de Haagse School. De moderne kunst maakte het en plein air-schilderen minder prominent, maar de stroming “After Nature” in de jaren tachtig en negentig van de afgelopen eeuw bracht deze werkvorm als eerste hernieuwd in de belangstelling, gevolgd door schildersweken en -festivals in Europa.

Grote diversiteit
Tijdens de eerste expositie van de Katwijkerkring zullen Marcel Duran, Anna Pavlova, Gertjan Scholte Albers, Frans Bianchi, Jacob Kerssemakers en Bert Welmers schilderijen tonen. Er zijn grote verschillen tussen deze zes kunstenaars van impressionistisch tot expressionistisch. Het geheel laat de grote diversiteit in het werk van plein air-schilders goed zien.
Marcel Duran zet activiteiten die hij al schilderend waarneemt, treffend op het doek. Even zo goed geeft hij de stilte van een bijna verlaten haven weer. Stad en land zijn zijn werkterrein.
De Russische Anna Pavlova legt met een losse, luchtige toets stad en natuur op locatie in olieverf vast naar de sfeer van de dag.
Voor de expressionist Gertjan Scholte Albers is het Groninger land zijn werkterrein. Hij maakt grote panorama's in bijzondere, van de realiteit afwijkende kleuren.
Frans Bianchi schildert abstracte landschaps- en stadsgezichten. De kleuren paars, groen en oranje zijn kenmerkend voor zijn schilderijen, waarin hij veel weglaat. Dat maakt zijn werk bijzonder voor een selecte groep bezoekers.
Jacob Kerssemakers experimenteert met verschillende technieken. Hij gebruikt graag doek of papier van lang, liggend formaat. Hiervoor heeft hij rol-ezels ontwikkeld waardoor hij toch in de buitenlucht kan tekenen en schilderen. Dit keer maken ook kleinere enigszins abstracte schilderijen deel uit van de expositie.
Bert Welmers schildert figuratieve landschappen en stads- en havengezichten in zowel olieverf als aquarel, die neigen naar abstractie. In het DUNAatelier toont hij havengezichten.

Deze eerste expositie van de nieuwe Katwijkerkring van plein air-schilders is in de periode 11 mei tot 30 juni elke zaterdag en zondag te zien van 14.00 uur tot 17.00 uur in het souterrain van het DUNAatelier, aan de Boulevard Zeezijde 31, (Duinplein t.o. de Vuurbaak) in Katwijk. Tegelijkertijd exposeert op de begane grond van het DUNAatelier Dirck Nab met tekeningen en schilderijen van duinlandschappen onder de titel Op 't duin.