Tentoonstelling "Een lezer verzamelt"

Onder de titel Een lezer verzamelt exposeert BplusC locatie bibliotheek Nieuwstraat, Leiden, van 17 oktober tot en met 31 december 2020 een dertigtal vertaalde uitgaven van werk van de Japanse schrijver Yukio Mishima. Op 25 november is het precies 50 jaar geleden dat Mishima (1925-1970) zelfmoord pleegde.

Yukio Mishima publiceerde een groot aantal romans, verhalenbundels en toneelteksten. Hij schuwde de publiciteit niet, mengde zich met zijn politieke opvattingen regelmatig in het publiek debat. Ook regisseerde hij eigen toneelstukken en speelde hij in films.

Terwijl zijn werk duidelijk invloed vertoont van de grote Europese schrijvers zijn toon en thematiek onvervalst Japans, zonder een zweem van kersebloesem- of geisha-kitsch.
Zijn werk is vertaald in vele talen: in het Nederlands verschenen onder andere 'Het gouden paviljoen' en zijn meesterwerk, de vierdelige romancyclus 'De zee der vruchtbaarheid'.
De in de bibliotheek getoonde boeken komen uit de verzameling van Leo van Zanen, Leids dichter en enthousiast lezer van (vertaalde) Japanse literatuur. De expositie omvat vertalingen in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans.

Film:
Als aanvulling op de tentoonstelling vertoont BplusC-locatie bibliotheek Merenwijk op 30 oktober om 19.00 uur de film Mishima - A life in four chapters (Paul Schrader, 1985): een buitengewoon ambitieuze en geslaagde verfilming van leven en werk van de beroemde en beruchte Japanse schrijver. In vier delen wordt het leven van Mishima beschreven. De eerste drie handelen over zijn boeken en het laatste deel over zijn dood. Met muziek van Philip Glass.
De film is Nederlands ondertiteld en duurt 120 minuten. Het verdient aanbeveling, vooraf te reserveren. Bij voldoende belangstelling zal een tweede voorstelling plaatsvinden, 's middags vanaf 15.00 uur. Adres: Rosmolen 4. Entree: 6,00 incl. koffie of thee. Let Op! Vooraf reserveren verplicht: via programmering@bplusc.nl