Standbeeld Rembrandt in Leiden

Momenteel wordt er achter de schermen gewerkt aan de realisatie van een standbeeld van Rembrandt in Leiden.

Het gaat om een standbeeld van brons dat een prominente plaats, in evenwicht met de bebouwde omgeving, zal krijgen. De voorziene locatie is de Beestenmarkt, een plek waar bezoekers aan de stad die via Leiden Centraal Station en via parkeerplaats Molen de Valk binnen komen, het beeld kunnen ontmoeten. Het beeld staat tussen de Lakenhal waar werken van Rembrandt zijn te zien en de plek van het geboortehuis van de beroemdste zoon van de stad.

Inmiddels is er veel draagkracht voor de realisatie en zal Leiden zich nog meer gaan profileren als stad van ontdekkingen en kunst. Rembrandt is voor de jeugd van Leiden en Nederland een voorbeeld om iets van je eigen leven te maken, je talenten te benutten en tot succes te brengen.

Het beeld zal door de Leidse beeldhouwer Jeroen Spijker gerealiseerd worden. De Stichting Rembrandt in Beeld is het realiserende platform.

De basis voor het beeld is een zelfportret ten voeten uit. Het is het enige zelfportret ten voeten uit dat Rembrandt heeft geschilderd. Hij is gekleed als oosterling. Hij maakte het rond de tijd dat hij Leiden verliet.

Rembrandt als oosterling is een bijzonder symbool voor Leiden als stad waar mensen uit alle windrichtingen welkom zijn geheten en welkom zijn om te bezoeken.