Schrift en schrijfcultuur in pre-islamitisch Arabië: de inscripties uit Dadan (600-100 v.Chr.)

Fokelien Kootstra (Leiden Institute for Area Studies, Universiteit Leiden) houdt een lezing over teksten uit de oude oase van Dadan, in het huidige Saoedi-Arabië. Ze vertelt over de rol van deze 2500 jaar oude teksten in rituelen, dagelijks leven en onderwijs.

datum: zondag 17 maart 2019
tijd: 15.00 uur – 16.00 uur
locatie: Leemanszaal
entree: gratis
aanmelden: via de website van de Universiteit Leiden
Deze lezing wordt georganiseerd door het Leids Universitair Centrum voor de studie van Islam en Samenleving (LUCIS).

Rijke schrijfcultuur uit een oude oase

Bij pre-islamitisch Arabië denk je misschien niet meteen aan geschreven teksten. Toch werd er in 600 v.Chr. in de oude oase van Dadan (modern al-?Ula) volop geschreven. Vandaag de dag herinneren nog zo’n tweeduizend inscripties in steen ons aan de rijke schrijfcultuur van deze oude oase. De teksten bevatten veel variatie in hoe ze eruit zien en waar ze over gaan, maar ook in de taal die erin voorkomt. Juist deze variatie geeft een uniek kijkje in de geschiedenis van de taal, de rol die status en geld speelden in het opstellen en laten uitvoeren van een inscriptie, en zelfs de manier waarop mensen leerden schrijven.

Over Fokelien Kootstra

Fokelien Kootstra heeft net haar PhD onderzoek afgerond naar pre-islamitische inscripties en schrijfcultuur op het Arabisch Schiereiland bij het Leiden Institute for Area Studies aan de Universiteit Leiden. De inscripties die ze voor haar onderzoek bestudeerde bevatten veel taalkundige variatie. Haar onderzoek richtte zich op de vraag: waar komt deze variatie vandaan?