Schilderwedstrijd Rembrandt 2019

De Gouden Eeuw was een periode van grote welvaart in Nederland. Veel bezoekers kennen Nederland van de 17e-eeuwse grachten en grachtenpanden in steden als Amsterdam, Delft en Leiden of de werken van de Nederlandse meesters in het Rijksmuseum. Wat zij wellicht niet weten, is dat de Gouden Eeuw nog steeds erg leeft in Leiden.

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt overleed. Rembrandt Harmenszoon van Rijn werd op 15 juli 1606 geboren in Leiden, in de Weddesteeg. Hij was het negende kind van Har- men Gerrits zoon van Rijn en Neeltgen Willems dochter van Zuijtbrouck. Als nijvere midden- standers deed de familie van Rembrandt het best goed: zijn vader was molenaar en zijn moeder was een bakkersdochter.

Als jongen ging Rembrandt naar een Latijnse school en kwam binnen bij de Leidse univer- siteit, ondanks dat hij, volgens een tijdge- noot, meer neigde naar schilderen. Rembrandt kwam al snel in contact met de Leidse his- torische schilder Jacob van Swanenburgh, die zijn leraar werd en bij wie hij drie jaar van zijn leven doorbracht.

Rembrandt woonde en werkte van 1625 tot 1631 in Leiden. Zijn schilderijen waren vaak aan de kleine kant, maar onwijs gedetailleerd (zoals in de kostuums en sieraden). Religieuze en al- legorische thema’s waren favoriet. Zijn schil- derijen tonen zijn interesse in de schakerin- gen van licht en het op verschillende manieren aanbrengen van verf. Hiermee maakte hij zijn eerste grote progressie in zijn ontwikkeling als schilder.

BEN JIJ DE NIEUWE REMBRANDT??Galerie Café Leidse Lente daagt kunstenaars uit om met deze inspiratie aan de slag te gaan. LET OP! Alle disciplines zijn welkom, ook 3D/beeldwerk! Ben jij of word jij de nieuwe Rembrandt van Leiden?

SCHILDERWEDSTRIJD?In het kader van het Rembrandt-jaar wordt onder auspiciën van Galerie Café Leidse Lente in Leiden een schilderwedstrijd georganiseerd. Kunstenaars van binnen en buiten Leid- en kunnen zich voor € 25,- inschrijven en kunnen een houten paneeltje van 40x30 cm ophalen in de galerie. De werken moeten vóór eind mei 2019 worden ingeleverd in verband met de pers/ PR/foto’s et cetera.
Je kunt je voor de wedstrijd inschrijven via: info@galeriecafeleidselente.nl.

EXPOSITIE?De werken worden geëxposeerd in Galerie Café Leidse Lente. De opening vindt plaats op Rem- brandts verjaardag en start op 15 juli om 16:00 uur. Tijdens de opening maakt de jury, die bestaat uit een medewerker van Museum de Lakenhal, een bekende kunstenaar, een verwoed verzamelaar en Diana Lepelaar, eigenaresse van de Leidse Lente, bekend wie zich de nieuwe Rembrandt van Leiden mag noemen. De expositie van de deelnemende kunstwerken is daarna nog twee weken te bezichtigen.

PRIJZEN?Je strijdt niet alleen om de eer. Aan deze wed- strijd zijn ook nog mooie prijzen verbonden.

De prijzen:
1e prijs: € 500,- plus een lidmaatschap van Galerie Café Leidse Lente 2019/20 (t.w.v. € 125,-) en een boek over Rembrandt;

2e prijs: € 250,- plus een lidmaatschap van Galerie Café Leidse Lente 2019/20 (t.w.v. € 125,-) en een boek over Rembrandt;
Publieksprijs: Lidmaatschap van Galerie Café Leidse Lente 2019/20 (t.w.v. € 125,) en een boek over Rembrandt. ?