Schilderijen "Uit alle Windstreken" in het DUNAatelier

Katwijk is prachtig, maar daarbuiten is ook veel meer moois. Dat maakt de expositie "Uit alle Windstreken" duidelijk in het DUNAatelier aan de Boulevard Zeezijde in Katwijk. De tentoonstelling is open te beginnen op zaterdag 2 november en verder op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddagen tot en met 24 november tussen half twee en vier uur.

Exposanten Sibylle Bross, Peter Smit, Natalia Dik, Piet Groenendijk, Michiel Schepers, Michiel Kranendonk, Robin Akkerman, Kees van Schie hebben allen een of meerdere keren deelgenomen aan het evenement "Katwijk En Plein Air, schilderen aan zee", dat inmiddels veertien jaar achtereen is gehouden. De Kunstvereeniging Katwijk nodigt jaarlijks zo'n vijftien schilders uit om aan dit evenement deel te nemen.

Portretten
Velen zijn ook lid van de Katwijkerkring. Dat is een organisatie van en voor kunstschilders die "en plein air" - dus in de buitenlucht - schilderen. Ze komen in het DUNAatelier samen en exposeren er regelmatig. Deze kunstenaars werken niet uitsluitend en plein air. Een aantal van hen maakt ook portretten. Daarvan is ook een klein aantal te zien tijdens deze tentoonstelling.

De Amsterdamse kunstschilder Peter Smit exposeert werk dat hij op Spaanse en Noord-Hollandse stranden heeft gemaakt en Amsterdamse stadsgezichten. Volgens Peter Smit zijn de Noord-Hollandse stranden ruiger dan in Katwijk. Zijn Spaanse werken zijn klein omdat hij per vliegtuig reisde. Van hem hangen ook portretten op de tentoonstelling.

Zinderende schilderijen
Michiel Kranendonk laat een aantal van licht zinderende schilderijen zien die hij op Terschelling maakte. De oude houten zeilschepen op het wad en de veranderlijke omstandigheden blijven hem boeien. Daarnaast zijn er verfijnde kleurhoutsneden van schaatsers, de Amstel en de Waal.

Michiel Schepers reist de wereld af om wouden, bossen en bomen te schilderen. Daar maakt hij gedetailleerde tekeningen van die hij in zijn atelier met Chinese inkt op rijstpapier of in aquarel monumentaal uitwerkt. Werk van meer dan 180 centimeter hoog en 60 centimeter breed is geen uitzondering.

Realistische werken
Een aantal van de kunstenaars toont stadsgezichten, zoals van Leiden en Amsterdam. De bekende Leidse kunstenaars Robin Akkerman en Kees van Schie laten schilderijen van onder andere het Rapenburg en de Leidse Vismarkt zien waaraan zij samen in de buitenlucht hebben gewerkt. Het zijn grote realistische werken. Er hangen ook werken die zij afzonderlijk hebben gemaakt.

De Russische Natalia Dik laat naast plein air schilderijen ook stillevens zien en portretten. Zij woont en werkt deels in St. Petersburg en deels in Nederland. Eén van de portretten is onlangs tentoongesteld in het Rijksmuseum op de tentoonstelling "Lang leve Rembrandt".
De Duitse Sibylle Bross toont schilderijen die zij deze zomer buiten in Volendam en in het Friese Makkum heeft gemaakt. De havens en de boten op het water gaven haar genoeg onderwerpen om haar intuïtie en experimenteerlust in olieverf op doek los te laten.

Verstild moment
Piet Groenendijk laat een aantal van zijn natuurstudies zien. Een van zijn thema’s daarbij is het verstilde moment. Men ziet bij voorbeeld een boot op een leeg wad of een enkel individu in de natuur. In het laatste geval gebruikt hij graag verschillende groenpigmenten. Als tegenhanger toont hij een schilderij waar meerdere terrasbezoekers haast abstract zijn afgebeeld.

De tentoonstelling "Uit alle windstreken" vult zowel de begane grond als de kelder van het DUNAatelier. Er zijn in het DUNAatelier rond de veertig schilderijen te bewonderen.

Meer info