Rijngloed

Rijngloed is een kunstzinnig en sociaal project met verlichte ‘kunstbomen’ langs de Oude Rijn in Leiden. Deze kunstbomen worden door buurtbewoners van de wijken aan de rijn gemaakt vanuit een duurzame gedachte. Door dit project gaat het licht in de donkere wintermaanden schijnen op plekken in de stad waar normaal gesproken niet veel aandacht voor is. Bovendien vestigen we hiermee de aandacht op een creatieve en vooral duurzame kerst.

In de week tegen eenzaamheid wordt het ook steeds duidelijker dat we veel meer samen moeten gaan doen en meer met elkaar delen. Niet alleen onder ouderen is er eenzaamheid, er zijn ook anderen die zich soms in een donkere periode bevinden en wat warmte en aandacht kunnen gebruiken. Ook hier staan we bij stil als we met onze kunstbomentocht het begin van de winter en de langste nacht vieren op 21 december. Deze gezellige wandeltocht in de avond, als de verlichte bomen goed zichtbaar zijn, is voor iedereen toegankelijk. Op eigen houtje de wandelroute lopen is ook mogelijk, met de plattegrond die tegen die tijd beschikbaar is.

De projecten van Fields of Wonder beschikken over een gelaagdheid die ervoor zorgt dat verschillende doelgroepen zich erdoor aangesproken voelen. Kunst en cultuur zijn de middelen waarmee dit wordt bereikt, maar op een manier die oog heeft voor de samenleving en de rol die de natuur in onze omgeving speelt.
Het van Rijn Festival, waar Rijngloed onderdeel van is, is een goed voorbeeld van een kunstzinnig project waarin het persoonlijk belang vervloeit in een algemeen belang. Net als de rivier raakt het alles op haar pad aan en is het van belang voor de structuur en het bestaan van de stad. Bij Rijngloed komen mensen met verschillende achtergronden en interesses elkaar tegen, samengebracht door het licht van kunst en cultuur.

Meer informatie