Rembrandt in zijn Leidse tijd

De ontwikkeling van een genie

Van zelfportretten, tronies en naakten tot historiestukken en etsen. Rembrandt van Rijn heeft vrijwel ieder genre in de schilder- en prentkunst nieuw leven ingeblazen. Zijn uitzonderlijke talent werd al heel vroeg ontdekt en bejubeld door niemand minder dan diplomaat en dichter Constantijn Huygens. Hoe kon Rembrandt, ‘een molenaarszoon’, een ‘jonge knul zonder baard’, zoals Huygens hem noemde, zich ontwikkelen tot zo een ambitieuze kunstenaar? Niet zomaar een schilder, maar een zelfbewuste schepper van inventies, die het aandurfde zich te meten met illustere meesters als Lucas van Leyden, Albrecht Dürer, Titiaan en Rubens.

Deze collegereeks laat zien hoe in Rembrandts jaren in Leiden de basis werd gelegd voor zijn latere ontwikkeling.

Onderwerpen die aan bod komen
• Rembrandts vroege stijlontwikkeling, werkwijze en thema’s: van (zelf)portretten, tronies, ateliervoorstellingen en historiestukken tot genrevoorstellingen en naakten
• inspiratiebronnen en de artistieke dialoog met illustere voorbeelden als Lucas van Leyden en Albrecht Dürer
• artistieke wedijver met Jan Lievens en andere tijdgenoten
• Rembrandt als tekenaar en prentmaker
• Rembrandts netwerk: de relatie met de Leidse universiteit en het academische milieu; de opdrachten voor het Haagse hof en de rol van Constantijn Huygens
• Rembrandts werkwijze en atelierpraktijk, zijn Leidse leerlingen, kwesties van toeschrijving en het recent ontdekte schilderij Laat de kinderen tot mij komen (Vogelaar)

Wanneer?
15, 29 okt, 5, 19 nov
13.15-15.00 uur
(op 19 nov evt. tot 17 uur)

Kosten:
Colleges € 170,-
Met HOVO-pas € 25,-
Artikelen op papier € 8,-
Bijkomende kosten: één maal toegang tot het museum voor wie geen museumkaart heeft. (Toeslag en reservering tijdslot regelt HOVO.)

Kijk voor meer informatie op de website!