Rembrandt in de Hooglandse kerk

Er zijn mensen die Johann Sebastian Bach ‘ de vijfde evangelist’ noemen, omdat hij door zijn verklanking van bijbelverhalen in zijn cantates en passionen het geloofsvertrouwen van velen gevoed heeft. Je zou die titel echter ook en met recht kunnen verlenen aan de Leidse kunstenaar Rembrandt van Rijn. Niet voor niets is er een Rembrandtbijbel, geïllustreerd met vele van zijn mooiste bijbelse werken – zoals de bekende ets van Adam en Eva in het paradijs, de levendige tekeningen Jezus die over het water loopt en het diep ontroerende schilderij van de gelijkenis van de verloren zoon.

Ter gelegenheid van het Rembrandtjaar 2019 heeft de Leidse Binnenstadsgemeente twee kenners gevraagd om iets te laten zien en te vertellen over de bijbelse werken van grote schilder. Deze bijzondere bijeenkomsten vinden plaats ‘bij het scheiden van de markt’, op zaterdag 7 september en zaterdag 14 december om 16.00 uur. Aan bezoekers wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd om de kosten te dekken. 

Ds. Jan Riemersma schreef het schitterende full colour kunstboek ‘Een glimp van de hemel’. In zijn boek plaatst hij Rembrandt in de literaire en theologische context van zijn tijd. Achter de natuurlijke werkelijkheid zag Rembrandt iets van God oplichten. In zijn hele loopbaan was de schilder gefascineerd door de bijbelse verhalen, waarin iets van een bericht van de Overkant doorklinkt. Rembrandt geeft zijn kijkers geen dogmatiek, maar een serie doorkijkjes naar Gods aanwezigheid in het schaduwspel van menselijke situaties.