Publieksmiddag Jan Wolkers

Met Karina Wolkers, Onno Blom en Peter van Zonneveld
Op donderdagmiddag 26 september wordt in de Stadsgehoorzaal op de Breestraat 60 in Leiden een publieksmiddag gehouden waar diverse sprekers hun licht laten schijnen over Jan Wolkers als schrijver, beeldend kunstenaar en Bekende Nederlander.

Programma Stadsgehoorzaal (Aalmarktzaal), donderdag 26 september:
13:00-13:30 uur Inloop

13:30-13:45 uur Welkom door Kurt De Belder (directeur Universitaire Bibliotheken
Leiden) en Meta Knol (directeur Museum De Lakenhal)

13:45-14:15 uur ‘Jan Wolkers als schrijver’. Lezing van Onno Blom.

14:15-14:30 uur ‘Dubbeltalent: zegen of vloek’. Lezing van Rob Wolthoorn.

14:30-14.45 uur ‘Op reis door Manhattan. Van behandelstrategie tot eindresultaat: De restauratie van Jan Wolkers’ Manhattan (1964)’. Presentatie door Marleen Wagenaar.

14:45-15:15 uur Pauze

15:15-15:45 uur ‘“Een sexuele uitvreter”. Auteurschap en imago van Jan Wolkers in de
jaren zestig en zeventig’. Lezing van Sander Bax.

15:45-16:05 uur Muziek van Arzbach, Brunt (De Dijk) & Smit – De geest van Jan Wolkers

16:05-16:20 uur Wolkers in beeld en geluid. Fragmenten uit: ‘Spiegel der kunsten’ (1963), Showroom (1977), ‘Jan Wolkers, de schrijver en de dood’ (2007), ‘Jan Wolkers spreekt’ (2017).

16:20-17:00 uur Vraaggesprek van Peter van Zonneveld met Karina Wolkers.

17:00-18:00 uur Receptie

Verhalen, romans en essays
Onno Blom, literair recensent en freelance journalist, promoveerde in 2017 op een inmiddels bekroonde biografie over Wolkers. Blom gaat nader in op de kracht van zijn verhalen, romans en essays.

Sculpturen, reliëfs en schilderijen
Rob Wolthoorn, conservator moderne kunst van Museum De Lakenhal, bespreekt het beeldend werk van Wolkers: de sculpturen, reliëfs en schilderijen. Aansluitend belicht Marleen Wagenaar de restauratie van een vroeg kunstwerk: ‘Manhattan’ (1964).

Imago en media
Sander Bax (Tilburg University) onderzoekt hoe Jan Wolkers in de jaren zestig en zeventig zijn imago als schrijver en kunstenaar in (autobiografische) teksten en in de media vormgaf. In zijn zelf-presentatie wist Wolkers op een fascinerende manier klassieke (romantische) noties van auteurschap te verbinden met de wetten van de mediacultuur van zijn tijd. Hij slaagde er daardoor in een van de eerste celebrity-schrijvers in de Nederlandse literatuur te worden.

Muziek van Arzbach, Brunt (De Dijk) & Smit – De geest van Jan Wolkers
Gitarist Nico Arzbach en saxofonist Roland Brunt maken beiden deel uit van de befaamde rockgroep De Dijk. Los daarvan maken ze ook samen muziek, waarbij schrijver en verteller Peter Smit voor de teksten zorgt. In 2017 verscheen hun cd De Geest Van Jan Wolkers. In de tien nummers worden de mijlpalen in het leven van de beroemde schrijver, kunstenaar en natuurmens Jan Wolkers bezongen.

In gesprek met Karina Wolkers
Na een korte collage van televisiefragmenten met Jan Wolkers in de hoofdrol is tot besluit het woord aan Peter van Zonneveld en Karina Wolkers. De Leidse literatuurhistoricus zal haar ondervragen over bijna vijfenveertig jaar samenleven met Wolkers, over de totstandkoming van zijn werk, over zijn mediaoptredens, huisvaderschap en nog veel meer.

Aanmelden

De toegang tot deze publieksmiddag is gratis. Graag vóór 23 september aanmelden. Vol is vol! Meld je hier aan!