Presentatie boek 'Egypte ontraadseld'

Het oude Egypte is omgeven door raadsels die aanleiding geven tot uiteenlopende theorieën. In zijn nieuwe boek Egypte ontraadseld neemt egyptoloog Huub Pragt vele hiervan onder de loep. Hij geeft daarmee inzicht in de denkwereld van de oude Egyptenaren. Na Pragts presentatie en lezing kunt u het boek kopen en laten signeren.

- Datum: dinsdag 24 september 2019
- Tijd: 15.00 – 17.00 uur (zaal open vanaf 14.30 uur)
- Locatie: Leemanszaal, Rijksmuseum van Oudheden
- Entree: gratis (excl. museumentree)
Egypte ontraadseld. Mysteriën uit de oudheid onder de loep verschijnt eind september 2019 bij Walburg Pers. Het is o.a. te koop in de museumwinkel (€ 19,99, genaaid gebonden, 112 pagina’s).

Piramiden en koningsmummies
In het boek komen onder andere de sfinx en de piramiden van Gizeh aan bod. Is de sfinx een overblijfsel van een verdwenen pre-faraonische beschaving? Is de positionering van de piramiden van Gizeh gebaseerd op sterrenkundige berekeningen? Beschikten de Egyptenaren over meer technische kennis en vaardigheden dan we tot nu toe dachten? Hoe valt immers het nauwkeurige steenhouwwerk bij de bouw van de piramiden te verklaren? Deze vragen houden onderzoekers en geïnteresseerden al lang bezig. Ook is er al veel gespeculeerd over het lot van de koningsmummies uit de achttiende en negentiende dynastie. Zijn de mummies van Hatsjepsoet en Ramses I geïdentificeerd? Is de mummie van de man uit KV55 het stoffelijk overschot van Achnaton? Wie was farao Semenchkara? Kan Nefertiti begraven liggen achter de wanden in het graf van Toetanchamon? En wie was de moeder van Toetanchamon?

Hemelreis en wedergeboorte
Pragt gaat ook in op het moeilijk begrijpbare oud-Egyptische dodengeloof. Raadselachtige magische teksten en mythologische voorstellingen herbergen meerdere betekenislagen. Zo wordt het overlijden van een persoon gelijkgesteld aan het ondergaan van de zonnegod Ra, die vervolgens een bootreis maakt gedurende de nacht. De vaarroute van de zonneboot gaat niet onder de aarde door, maar bevindt zich tussen de sterren in het lichaam van de hemelgodin Noet. Deze reis verwijst ook naar het proces van zwangerschap en geboorte. Tijdens zijn vaartocht door het lichaam van Noet transformeert de overledene iedere nacht opnieuw naar het onzichtbare zonnekind. In de baarmoeder van Noet vindt hij bescherming in de omsluiting van de aan het amnionvlies gelijkgestelde slang Mehen. De slang Apopis is echter zijn navelstreng. Bij zonsopkomst zal deze negatieve slang door de kater Mioe worden doorgesneden.

Over Huub Pragt
Huub Pragt is zelfstandig egyptoloog. Hij was gedurende tien jaar verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden. Hij geeft cursussen en lezingen en leidt reizen naar Egypte. Hij heeft twee historische romans geschreven.

Meer informatie