Ontdek Rembrandts sporen aan de Universiteit Leiden

Er zijn diverse bijzondere relaties tussen de wereldberoemde Hollandse meester en de Universiteit Leiden en dat willen we in dit Rembrandtjaar, waarin de universiteit ook 444 jaar bestaat, op een spectaculaire manier zichtbaar maken. Rembrandt schreef zich in 1620 kortstondig in als letterenstudent aan de Leidse universiteit. En hij schilderde beroemde alumni zoals Marten Soolmans, Jan Six en Nicolaes Tulp die allen in Leiden gestudeerd hebben. Wandel in de Leidse binnenstad en bekijk vanaf dit voorjaar - als de gemeente Leiden akkoord gaat met de plannen - de metershoge reproducties van enkele beroemde schilderijen aan universitaire gebouwen. Zoals het portret van Marten Soolmans en De anatomische les van dr Tulp. In een nieuw boekje gaan we dieper in op de band tussen Rembrandt en de Universiteit Leiden.

De gevel van het Kamerlingh Onnes Gebouw van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Het reproductieproject is onder voorbehoud. De universiteit is nog in afwachting van toestemming van de gemeente Leiden.

Rembrandt is ook ruimschoots aanwezig in onze universitaire collecties. Universitaire Bibliotheken Leiden bezit een honderdtal prenten van Rembrandt, een aantal tekeningen en werk van zijn leerlingen en medewerkers. Conservator Jef Schaeps zal in een kleine publicatie het werk uit Rembrandts Leidse periode presenteren. Hij zal etsen en documenten van Rembrandt en Lievens uit de collectie van de bibliotheek bespreken. (Uitgeverij Leiden University Press, onder voorbehoud).