Onno Blom: zoektocht naar de jonge Rembrandt

Onno Blom, Nederlandse schrijver, literair recensent, freelance journalist, werd geboren in Leiden in 1969. Hij was literair journalist bij het dagblad Trouw, korte tijd hoofdredacteur bij Uitgeverij Prometheus en adjunct-directeur bij de Bezige Bij. Tegenwoordig treedt hij op als presentator en interviewer bij literaire bijeenkomsten in het land.

Over Harry Mulisch schreef hij een geïllustreerd biografisch portret, Zijn Getijdenboek (2002), en over Gerrit Komrij Het fabeldier dat Komrij heet (2004). Op 19 oktober 2017 promoveerde Onno op een biografie over beeldhouwer-schrijver-schilder Wolkers. Wolkers had Onno Blom persoonlijk gevraagd om een biografie over hem te schrijven en Blom maakte er zijn proefschrift van. Het litteken van de dood is de titel die hij aan dit zowel qua inhoud als qua omvang indrukwekkende proefschrift gaf. Jan Wolkers heeft Onno Blom zonder schroom inzage gegeven in zijn complete archief, dat hij zijn leven lang had aangevuld. Vele malen bezocht Blom Wolkers in diens huis Pomona op Texel. Over het laatste jaar van Wolkers deed Blom verslag in Zo is het genoeg dat verscheen in 2008.

Het nieuwe project van Onno Blom wordt een biografie van de jonge Rembrandt, net als hijzelf geboren in Leiden (1606). Deze zal verschijnen in de herfst van 2019.

Vanaf zomer 2018 doet Blom in de Volkskrant wekelijks verslag van zijn zoektocht naar de jonge Rembrandt. Klik hier voor een overzicht van zijn columns.