Nederland Leest: lezing Onno Blom en debat over biodiversiteit

In november leest heel Nederland het geschenkboek Winterbloei van Jan Wolkers. In dit boek belicht zijn biograaf en Leidenaar Onno Blom de schrijver en hoe hij in staat was de aarde te bewonderen. Het boek is in november gratis af te halen in de bibliotheek.

Vandaag geeft Onno Blom om 13.30 uur een lezing over het boek Winterbloei in bibliotheek Nieuwstraat. Maarten ’t Hart sluit aan als speciale gast. Ze gaan in gesprek over biologie, de liefde voor de natuur, het opgroeien buiten de stad en de dwalingen der gereformeerden. De lezing is gratis te bezoeken en aansluitend is er een signeersessie/boekverkoop (mogelijk gemaakt door boekhandel De Kler).

Om 15.15 uur start "Debat in de Bieb" over biodiversiteit in de stad met sprekers Koos Biesmeijer (wetenschappelijk directeur Naturalis Biodiversity Center en hoogleraar Natuurlijk Kapitaal aan de Universiteit Leiden) en Martine van Schaik (Partij voor de Dieren Leiden).

Thema Nederland Leest: Duurzaamheid:
In tijden van klimaatverandering en grootschalige milieuvervuiling beseffen we allemaal dat het duurzamer moet. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde leefwereld te behouden voor de toekomst? Daarover praten we met elkaar. In november. In de grootste leesclub: Nederland Leest. In de meest duurzame ontmoetingsplek: de bibliotheek.

Biodiversiteit in de stad:
De natuur is belangrijk voor het leefklimaat in de stad, maar hoeveel aandacht besteden we eigenlijk aan biodiversiteit? Terwijl wereldwijd de biodiversiteit afneemt, neemt de vraag naar woningen en infrastructuur in de regio alleen maar toe. Moeten we ons niet afvragen: welke waarde heeft de natuur voor ons? Is het ook vijf voor twaalf voor de biodiversiteit in Nederland?

Tijdens "Debat in de Bieb" praten we over hoe we in Leiden en in de Randstad kunnen werken aan het herstel van regionale biodiversiteit. Ook bekijken we praktisch hoe je de natuur kunt bevorderen en beschermen als we tegelijkertijd ook meer ruimte nodig hebben om te wonen en te werken. We gaan in gesprek met verschillende experts en het publiek mag uiteraard meepraten en vragen stellen. Wetenschapper Koos Biesmeijer (wetenschappelijk directeur Naturalis Biodiversity Center en hoogleraar Natuurlijk Kapitaal aan de Universiteit Leiden) schuift aan om te vertellen wat de waarde is van de natuur en of je die waarde ook in geld kunt uitdrukken. Politica Martine van Schaik (Partij voor de Dieren Leiden) vertelt waarom we de flora en fauna voorop moeten stellen en waarom zij als lid van Partij voor de Dieren strijdt voor een beleid dat de natuur veel hoger op de prioriteitenlijst zet. De andere gasten worden binnenkort bekendgemaakt.