Nacht van Ontdekkingen

De zevende editie van de Nacht van Ontdekkingen speelt met het thema licht en donker! De Nacht van Ontdekkingen vindt plaats op zaterdag 21 september 2019 van 17.00 tot 01.00 uur in Leiden.

Zonder licht geen leven. Zonder licht geen donker. Kunst, fotografie en film bestaan bij de gratie ervan. Maar licht en donker kun je ook biologisch, natuurkundig of filosofisch benaderen. Je kunt het licht zien, verlicht worden of in het duister tasten. Er zijn sterrenstelsel die lichtjaren van ons af staan en informatie die zich sneller dan het licht verplaatst. Van lichte muziek, lichtzinnigheid en lichtende voorbeelden tot dark rooms, duistere types en de Donkere kamer van Damokles. Licht is overal waar het donker niet is, en andersom.

Het thema van de Nacht is ingegeven door het 350e sterfjaar van Rembrandt, geboren Leidenaar en meester van het licht en donker. Rembrandt is niet de enige Leidenaar die je tijdens de Nacht meeneemt in het spel tussen licht en donker. Tientallen Leidse wetenschappers van alle faculteiten van de Universiteit Leiden buigen zich samen met theatermakers, kunstenaars en muzikanten over dit thema. Van zonnepanelen tot zwarte gaten, van vuurvliegjes tot vuurwerk, van lichthypnose tot lichtvervuiling, van fotografie tot fotosynthese – ontdek hun wereld van licht en donker.

Ga tijdens de Nacht van Ontdekkingen mee op excursie, volg een debat, luister naar lezingen, geniet van de muziek en de vele acts en laat je verlichten...

Hou de website in de gaten voor alle nieuwtjes en het programma!