Lezing "Migranten, zeevaarders en koningen"

Prof. dr. Jan Paul Crielaard is hoogleraar mediterrane pre- en protohistorische archeologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij houdt een lezing over de ontwikkeling die Cyprus doormaakte in de woelige periode tussen de 13de en de 6de eeuw v.Chr. In het Middellandse Zeegebied heerst crisis, maar Cyprus weet alles opvallend goed te doorstaan. De lezing wordt gegeven in het kader van de tentoonstelling "Cyprus".

Crisis:
Rond 1200 v.Chr. is er in het Nabije Oosten en het oostelijk Middellandse Zeegebied sprake van een diepe crisis. Steden worden verwoest, rijken vallen uiteen, handelsnetwerken verschrompelen. Egyptische bronnen verhalen van aanvallen door zeevolken en ook elders raken volken op drift. Maar Cyprus lijkt deze crisis opvallend goed te doorstaan. Cypriotische zeevaarders onderhouden contacten met Griekenland en Sardinië. Grieken en Feniciërs vestigen zich op het eiland.

Koninkrijken ontstaan:
Aan het begin van het eerste millennium stabiliseert de situatie en ontstaat een aantal koninkrijken. Sommige Cypriotische koningen worden op ‘homerische’ wijze begraven. In zijn lezing kijkt Crielaard naar de ontwikkeling die Cyprus in deze periode doormaakt. Hij probeert te bepalen wat de plaats van Cyprus was in deze periode van grote veranderingen.

Vriendenvereniging RoMeO:
Elke tweede dinsdag van de maand organiseert RoMeO, de vriendenvereniging van het museum, een avondlezing. Het museumcafé is deze avond geopend vanaf 19.30 uur.