Lezing, De Kalewala

Lezing/Debat
Vr 24 november 2017 20:00 - 22:00 uur.
Cultuurhuis Sijthoff Doezastraat
Doezastraat 1B 2311 GZ LEIDEN
Karel Post Uiterweer bespreekt de Kalewala uit Finland. Wat heeft het lied van Vainemoinen, Lemminkainen en Ilmarinen ons te zeggen?

"Elk volk heeft zijn grote verhalen, zijn mythen en sagen. Voor de Lage Landen bij de zee zijn dat de Helias legende en het verhaal over Willem van Oranje, de paladijn van Karel de Grote. Op school hoorden we over de Griekse en Romeinse mythen en sagen en soms vertelde een leerkracht iets over de Edda, allemaal van belang voor de vorming van de Europese cultuur.

De Kalewala, het oeroude, oraal overgeleverde eos van de Finnen, wie kent dat……?
Toen ik in het Nationale museum in Helsinki rond keek, werd ik getroffen door schilderijen van Vainemoinen, de toverzanger en Ilmarinen de wondersmid maar vooral door het landschap om hen heen, door de weidsheid en het intrigerende licht, dat zo anders was als het mij vertrouwde licht in de Hollandse wolkenluchten. Heel direct ervoer ik die natuur varend in een roeibootje op een van de Finse meren omringd door het wit en zwart van berken en sparrenbos.

Vauinemoinen, oud en waarachtig, klinkt het bij herhaling in de zangtaal van de Kalewala. Grootse natuurbeelden, wonderlijke dieren en elementaire scheppingskrachten werden tevoorschijn gezongen door de Finse barden, die ritmisch en in tweetal dit grootse lied over de ontwikkeling van de mens ten gehore brachten. In de 19e eeuw werd het opgeschreven door Elias Elias Lönnrot. In Sint Petersburg, vlak bij Karelie waar de Kalewala ontstond, heb ik het met mijn studenten gezingsproken, in het Russisch weliswaar.
Met mijn gehoor wil ik onderzoeken wat het hooglied van de Finnen, komend van de rand van Europa ons nu te zeggen heeft. Komt u luisteren?"

Entree: € 7,50 – CJP en studenten € 5

Bekijk de website van Cultuurzaal Sijthoff voor meer informatie. 
Afbeelding bij event Lezing, De Kalewala van 24 november 2017