Leiden Loves Science: Geeske Langejans

♥ Op zoek naar een originele Valentijnsavond?♥
Kom naar Leiden Loves Science, de liefdesverklaring aan de wetenschap!

Wetenschappers en Nobelprijswinnaars nemen je mee in hun wetenschappelijke passie. Zo delen de Australische prof. Melissa Little, Leids eredoctor 2019, en beroemde Leidse prof. Christine Mummery hun liefde voor stamcellen en regeneratieve geneeskunde. Ook de Ruimte, het menselijk brein en Europa komen aan bod. Ontmoet de kenners persoonlijk en laat je verrassen door de wetenschap in Leiden, Stad van Ontdekkingen. Liever zelf jouw hartstocht voor wetenschap laten zien? Doe dan mee aan de Pubquiz!

Geeske Langejans
Doctor Geeske Langejans is archeologe. Zij onderzoekt onder andere hoe mensen in de Steentijd leefden: wat voor werktuigen ze maakten en hoe ingewikkeld die waren. Geeske Langejans vertelt over haar onderzoek naar prehistorische lijm. Lijm wordt gevonden op stenen, botten en aardewerk: soms gebruikt als kleefmiddel en soms om iets waterdicht te maken. Op Zuid Afrikaanse werktuigen van 65.000 jaar oud en gemaakt door moderne mensen, worden lijmresten met meerdere ingrediënten gevonden (rode oker, plantenhars). Maar Neandertalers gebruikten alleen pure berkenteer. Waarom kozen deze mensachtigen voor verschillende lijmen, hoe moeilijk zijn die lijmen om te maken? Kan lijmtechnologie het verschil tussen Neandertalers en moderne mensen belichten?

Gegrepen door het oude Egypte ging Geeske Langejans archeologie studeren aan de Universiteit Leiden. Ze promoveerde aan de Universiteit van de Witwatersrand in Zuid-Afrika en specialiseerde zich in Steentijd onderzoek. De afgelopen jaren werkte ze als onderzoeker aan de Faculteit der Archeologie (Universiteit Leiden) en sinds kort heeft ze een aanstelling bij de Technische Universiteit Delft.

Bekijk de timetable.

Gratis toegang! 14/02/2019 (Valentijnsdag)
Aanvang: 18:30 uur | Rijksmuseum van Oudheden |Langejans 21:00 uur| Leemanszaal