Kruisbestuiving: Hoe kun je ontkennen dat het klimaat verandert?

Kort praatje van 20 minuten met 10 minuten vragen erna. Bar open!

Hoe kunnen complotdenkers ontkennen dat het klimaat verandert, en waarom vertrouwen ze wetenschappers niet? In zijn flitscollege op 28 maart gaat socioloog Jaron Harambam (UvA) in op deze vraag.

Voor sommige mensen is het nog steeds een vraag of er mensen op de maan hebben rondgelopen. Het zou namelijk ook best een PR stunt van de Amerikaanse overheid kunnen zijn geweest! En zo gaat het ook met klimaatverandering: hele volksstammen ontkennen keihard dat er iets aan de hand is met onze planeet. Is dat nog te verklaren met het argument van ongeinformeerd zijn door de filterbubbel, of weigeren ze betrouwbare bronnen te vertrouwen? Socioloog Jaron Harambam ging als een antroloog het veld in om met complotdenkers te praten. Wat beweegt hun? Wat denken ze, hoe rationaliseren ze dat? Hoe zijn ze in die wereld terecht gekomen? Hij vertelt er meer over tijdens dit flistcollege.

Biodiversiteit, evolutie, klimaatverandering, dierenwelzijn: het zijn onderwerpen die niet alleen biologen boeien, maar ook bijvoorbeeld psychologen, filosofen, cultuurhistorici en stedelijke ontwikkelaars. In 2018-2019 organiseren we daarom voor het vierde jaar op rij de flitscollegereeks Kruisbestuiving. Op een voor iedereen toegankelijke manier vertellen onderzoekers kort over hun onderzoek en is er ruimte voor vragen. Twintig minuten praatje, tien minuten vragen. Doel: nieuwe ideeën krijgen door bekende thema’s eens van een heel andere kant te bekijken!

We werken wederom samen met de Stadsgehoorzaal in de Breestraat in Leiden als locatie. Aanmelden is niet nodig, toegang is gratis.