Kom in beweging!

Maandag 20 mei 2019, van 14.00 tot 17.30 uur, Stadsgehoorzaal Leiden

Mensen met dementie die opbloeien als ze muziek horen. Mensen met Parkinson die de kracht van dans ervaren. De waarde van een troostende aanraking. In de zorg groeit steeds meer het besef dat muziek, dans en liefdevol contact onmisbaar zijn voor het welbevinden van kwetsbare mensen. Tijdens de interactieve dans- en beweegmiddag ‘Kom in beweging!’ op 20 mei a.s. worden mensen uitgenodigd om hun ervaringen met deze vernieuwende communicatievormen in de (ouderen)zorg te delen. Het is het resultaat van een unieke Leidse samenwerking.

Tijdens de middag staan de dansprogramma's van Dance for Health en HuidHonger centraal. Deelnemers kunnen workshops volgen, films bekijken en vooral ook: aan de slag en zelf ervaren. Er is een prikkelend debat met studenten en zorgexperts Joris Slaets (hoogleraar ouderengeneeskunde en directeur Leyden Academy), Ageeth Ouwehand (bestuurder Beweging 3.0) en Ronnie van Diemen (inspecteur-generaal IGJ). Ten slotte zal hoogleraar Jet Bussemaker van de LUMC-Campus Den Haag, haar licht op het thema laten schijnen. De middag is bedoeld voor jongeren, ouderen en experts uit de zorg en de culturele sector, en is voor hen gratis toegankelijk.

Voorbereidend onderwijstraject
Om toekomstige zorgprofessionals al vroeg de waarde van muziek, dans en aanraking te laten ervaren, is voorafgaand aan deze middag een voorbereidend onderwijstraject vormgegeven van twee maanden waaraan Leidse mbo/hbo zorgstudenten van de leergang RVWO® hebben deelgenomen. Ook studenten van de masteropleiding Vitality and Ageing aan het LUMC zijn uitgenodigd om mee te doen.

Van Leiden naar landelijk
De dans- en beweegmiddag in Leiden is een unieke samenwerking tussen Leidse zorgorganisaties, onderwijsinstellingen en de gemeente (Leiden Kennisstad). De intentie van de initiatiefnemers Leyden Academy en het Jo Visser fonds is om dit programma, inclusief het voorbereidende onderwijstraject, na Leiden op meerdere plaatsen in Nederland te organiseren. Zodat het inzetten van nieuwe manieren van communicatie in de (ouderen)zorg breder navolging vindt en de zorg in heel Nederland in beweging komt.

Klik hier voor meer informatie.