Klassiek concert - 75 jaar bevrijding

Naar aanleiding van de 75-jarige herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog brengt het Chimaera Trio, (Annemiek de Bruin (klarinet), Irene Kok (cello) en Laurens de Man (piano)) met violiste Ruña ‘t Hart o.a. het vermaarde werk Quatuor pour la fin du temps, in krijgsgevangenschap gecomponeerd door Olivier Messiaen.
Tevens is er aandacht voor de kleur-klankstudies van Messiaen, m.m.v. kunstschilder Peter Vormer. Halverwege het programma worden indringende fragmenten voorgelezen uit het boek Leven en Lot, van Vassili Grossman, één van de meesterwerken van de twintigste eeuw – een breed opgezet epos over de Tweede Wereldoorlog in Rusland.

Tijdens deze herdenkingsmiddag van het einde van de Tweede Wereldoorlog besteedt Sijthoff aandacht aan de gruwelijkheden in deze tijd. Het accent ligt echter op het muzikale meesterwerk Quatuor pour la fin du temps van Olivier Messiaen. In de diepste duisternis van de geschiedenis was hij toch in staat tot het creëren van dit kunstwerk.

Het Chimaera Trio, opgericht in 2012, profileert zich als ambassadeur van de interessante en ongebruikelijke combinatie van een blaas-, strijk- en toetsinstrument; een bijzonder kleurenpalet, waarmee het trio zich weet te onderscheiden. Al snel na de oprichting was het Chimaera Trio te horen tijdens o.a. het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en won het prijzen bij het Tristan Keuris Kamermuziekconcours en het Storioni Concours. Dit succes legde de basis voor een langdurige samenwerking; sindsdien heeft het Chimaera Trio in zalen gespeeld als het Amsterdamse Concertgebouw en Muziekgebouw Eindhoven, en was het te horen bij verschillende festivals. Meermaals werkte het trio samen met gastmusici als Ruña ‘t Hart (viool) en Ferdinand Binnendijk (mandoline). In 2019 was het trio onderdeel van het talenttraject “AVROTROS Klassiek presenteert!”, hetgeen resulteerde in een cd-opname en meerdere media-optredens. Eerdere opnamen werden meermaals uitgezonden op Radio 4 en NTR Podium.

Ruña ‘t Hart (1992) behaalde in 2018 haar masterdiploma cum laude aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar muzikale interesse beslaat een breed gebied, uiteenlopend van barok tot hedendaagse muziek. In december 2016 ontving zij in het Amsterdamse Concertgebouw de prestigieuze vioolbeurs van het Kersjes Fonds, een belangrijke prijs die ieder jaar wordt uitgereikt aan een jong viooltalent in Nederland. Het Kersjes Fonds roemt in het juryrapport “het gloedvolle, intense spel met een persoonlijk verhaal” van Ruña. Ze speelt regelmatig in verschillende kamermuziekensembles en verdiept zich in historische uitvoeringspraktijk bij Shunske Sato.

Peter Vormer (1938) is sinds begin jaren tachtig actief als glazenier en kleurgever in de architectuur. Hij werkt op een persoonlijke en hedendaagse wijze in de lijn van de historische, monumentale glaskunst. Hij beschouwt kleur als een autonoom uitdrukkingsmiddel. Desalniettemin is naast het gekozen thema, de Genius Loci van grote invloed op de uiteindelijk toe te passen kleuren. Zijn achtergrond als kunstchilder komt tot uiting in de grote mate van improvisatie die zijn werk kenmerkt. Werkte hij vroeger veelvuldig met glasapplicatie, heden ten dage is het vooral de techniek van het fusen (het smelten van gekleurde glaspoeders op glas) die hij toepast.
In de Illustraties die vanaf 1 november in Sijthoff getoond worden, komt zijn intensieve studie van de klank-kleurtheorieën van Messiaen tot uitdrukking. Tevens zijn drie schilderijen te zien, die gebaseerd zijn op het boek Leven en Lot, geschreven door de Russische auteur Vassili Grossman.

Entree: € 20 – CJP en studenten € 15, incl. een consumptie