Kijken via live stream naar de "Kleine Mattheüs Passion" vanuit de Hooglandse Kerk

Kijk op Goede Vrijdag om 10.30 uur naar de live stream van de Mini-Mattheüs met meditatie vanuit de Hooglandse Kerk. Vier Leidse zangers, een organist, een predikant en een streaming expert werken samen om een verkorte versie van Bachs Matthäus-Passion te presenteren. De streaminglink is te vinden op www.hooglandsekerk.com en de Mini-Mattheüs wordt ook live uitgezonden door unity.nu.

Het initiatief kwam van beheerder van de Hooglandse Kerk, Ronald Hartsuiker. Hij vroeg zijn partner, mezzosopraan Emma Brown, of ze dacht dat het mogelijk zou zijn om een versie in kleine bezetting van de Matthäus-Passion uit te voeren binnen richtlijnen van de coronamaatregelen. Het werk is oorspronkelijk voor twee koren, een kinderkoor, zes solisten en een klein orkest. Deze bezetting is uiteraard op dit moment onmogelijk, zeker binnen de huidige richtlijnen van de Protestantse Gemeente Leiden dat slechts zeven mensen tegelijk aanwezig mogen zijn bij bijeenkomsten in de kerken. Dus daagde Ronald Emma uit om een manier te bedenken om de Mattheüs binnen de maatregelen uit te voeren: met een zeer beperkte bezetting dus.

Toen Emma in 2007 naar Leiden verhuisde, was ze verrast door het enthousiasme van de Nederlanders voor de Matthäus-Passion. “Het wordt uitgevoerd in Engeland, maar het heeft niet dezelfde status als hier. Ik begreep waarom Ronald dit jaar wilde proberen de traditie toch op een of ander manier proberen voort te zetten, ook al moeten we veranderingen aanbrengen en aanpassingen doen vanwege de coronarichtlijnen. ”

De Matthäus-Passion is Bachs zetting van het evangelie van Mattheüs, de hoofdstukken 26 en 27, samen met koralen en aria's van verschillende auteurs. Het libretto is samengesteld door Picander, het pseudoniem van Christian Friedrich Henrici. De woorden van het evangelie worden meestal gezongen door een tenor (de evangelist) en een bas (Jezus) in recitatief: een muziekstijl met minimale begeleiding om spraak te suggereren. Het evangelie wordt af en toe onderbroken door een aria, refrein of koraal dat reflecteert op het evangelie.

In deze mini-versie wordt een selectie gepresenteerd van de koralen, refreinen en aria's. Deze omvatten “O Haupt voll Blut und Wunden”, “Erbarme dich”, ”Mache dich, mein Herze, rein” en het slotkoor. Tussen de veertien fragmenten worden de evangelieteksten voorgelezen door de predikant van de Leidse Binnenstadsgemeente, Margreet Klokke. De techniek en de live stream wordt verzorgd door de collega van Ronald, Peter Breedijk. De zangers, allen uit Leiden, zijn sopraan Saskia Brons, mezzosopraan Emma Brown, tenor Jacob Trudy en bas Eric Brons. Saskia en Eric Brons zingen beiden in de Leidse Cantorij, het koor van de Hooglandse Kerk en de Leidse Binnenstadsgemeente en waren nauw betrokken bij de realisatie van het “Father Willis-orgel” in de kerk. Dit orgel wordt bespeeld door Willke Smits, organist van de Hooglandse Kerk.