Kerstconcert Viva Bach van ensemble Praetorius

Op zondagmiddag 8 december, om 15.00 uur speelt Praetorius het feestelijke programma Viva Bach! in de Oud-Katholieke Kerk in Leiden (Zoeterwoudsesingel 42). Blokfluitensemble Praetorius speelt delen uit het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach, het tweede Brandenburgs Concert en de Orkestsuite no 1 in C (BV 1066). Daarnaast staan er twee Concerti Grossi van die andere grootmeester uit de Barok, Arcangelo Corelli, op het programma. Komt luisteren naar dit mooie kerstconcert!

Bach droeg de Brandenburgse concerten op 24 maart 1721 op aan Christian Ludwig, Markgraaf van Brandenburg. De concerten zijn niet in opdracht geschreven, wat ongebruikelijk was voor die tijd. Het tweede Brandenburgs Concert in F BWV 1047 heeft in de oorspronkelijke versie prominente soli voor trompet, blokfluit, hobo en viool. Deze zijn voor dit concert bewerkt voor blokfluit, de solisten komen uit het ensemble.

De ouvertures of orkestsuites van Johann Sebastian Bach behoren tot het relatief bescheiden œuvre van Bach voor orkest, al dan niet met solo-instrument. Bach schreef vier orkestsuites, met voor elke suite een andere instrumentale bezetting met basso continuo. De orkestsuite in C componeerde hij in 1739.

Corelli schreef een twaalftal concerti grossi, waarvan Praetorius het eerste en het achtste speelt. Het Concerto Grosso is compositie voor een orkest, stammend uit de 17e en 18e eeuw, waarin gewoonlijk een groep van solo-instrumenten een prominent aandeel heeft. De solistengroep werd concertino genoemd en de rest van het orkest tutti of tutto ( allen), de ripieno. Een concerto grosso is zowel de aanduiding van een ensemblegrootte als musiceer- en componeervorm die zijn ontstaan vond in de barokmuziek. Ook Händel schreef concerti grossi.

Blokfluitensemble Praetorius bestaat uit 18 leden en staat onder leiding van dirigent Norbert Kunst. Het ensemble is opgericht in 1963 en speelt werken van de Renaissance tot de moderne tijd, waarvan sommige speciaal voor het ensemble worden gecomponeerd. Door de bezetting met vele lage fluiten (tot twee meter hoog) heeft Praetorius een grote variatie aan klankkleur, van statig orgel tot swingend orkest.

klik hier voor meer info en tickets