Kamermuziekweekend: Schuberts Winterreise en Die Schöne Müllerin

Thomas Oliemans en Paolo Giacometti treden in één weekend in de fictieve voetsporen van de ik-figuren in Schuberts Die Schöne Mülerin en Winterreise. Grauwe reflecties op ons menselijk bestaan, gevat in bovenmenselijk mooie muziek – een ultiem, bijna masochistisch zwelgen in verdriet zoals alleen Schubert dat kon.

In 2019 namen Thomas Oliemans en Paolo Giacometti de Winterreise op, wat leidde tot lovende reacties. Op 24 en 25 januari brengen ze in de Stadsgehoorzaal Leiden de Winterreise én Die Schöne Müllerin voor het eerst sinds hun CD-opname. Bovendien geeft Paolo Giacometti op 24 januari een uitgebreide toelichting op beide werken vanaf de vleugel.

Diep in de desolate eenzaamheid van Schuberts Winterreise en Die Schöne Müllerin schuilt een universele waarheid. Op het eerste gezicht gaan de in totaal 44 liederen over snijdend liefdesverdriet, maar eigenlijk is de thematiek veel grootser. Het gaat om jezelf verliezen; de vijandige buitenwereld; een grimmig volwassen worden; de grote desillusie van het bestaan. Coming-of-age in de beeldende romantiek van dichter Müller en componist Schubert: een over-de-top lijdensweg die soms - ook 200 jaar na dato - tóch haarfijn de realiteit aanstipt.

In Die Schöne Müllerin wordt een jonge molenaar verliefd, krijgt goede moed, tot langzaam de twijfel doorbreekt. Zij houdt niet van hem, er is een ander… En vanaf dan symboliseert alles wat hij tegenkomt het verlies. De enige constante is de beek: zijn metgezel tot in de dood.
Winterreise Na Die Schöne Müllerin stappen we met Die Winterreise in een nog zwartere wereld, waarin de ikfiguur alleen nog in zijn herinnering wat lichtpuntjes vindt. De wandelaar dwaalt rond, alles wat hij tegenkomt herinnert aan verlies en eenzaamheid: de wegwijzer brengt hem alleen maar nog meer in de war. Zoals Thomas Oliemans zelf stelde: “Een volkomen verkenning van een leven waar geen volkomen einde aan zit.”

Klik hier voor meer informatie. 

Programma:
24 jan. 19:00 inleiding door Paolo Giacometti
24 jan. 20:15 Die Schöne Müllerin
25 jan. 20:15 Winterreise