Jonge Rembrandt - Rising Star

2 november 2019 - 9 februari 2020
Museum De Lakenhal presenteert van november 2019 tot februari 2020 de tentoonstelling Jonge Rembrandt - Rising Star. Voor het eerst wordt een overzichtstentoonstelling exclusief gewijd aan het vroegste werk van Rembrandt Harmensz. van Rijn (1606-1669). Het publiek kijkt als het ware over de schouders van de jonge schilder mee en ziet hoe zijn talent tot bloei kwam. Werken die de inmiddels wereldberoemde meester op Leidse bodem maakte, keren na bijna 400 jaar terug naar zijn geboortestad. De tentoonstelling omvat ongeveer 40 schilderijen, 70 etsen en 10 tekeningen. Naast werk van Rembrandt zal er ook werk te zien zijn van onder andere Lievens, Lastman en Van Swanenburg. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met het Ashmolean Museum in Oxford, een van de belangrijkste musea in het Verenigd Koninkrijk.

Uitzonderlijk talent 
De tentoonstelling Jonge Rembrandt - Rising Star laat zien hoe het uitzonderlijke talent van Rembrandt Harmensz. van Rijn zich in de periode van 1624 tot 1634 ontwikkelde. Rembrandts werk, ook uit zijn eerste tien jaren, getuigt van een uitzonderlijk talent. De spectaculaire, pijlsnelle ontwikkeling van dat talent is in die eerste tien jaren van zijn kunstenaarschap van werk tot werk af te lezen. Nooit koos hij voor reeds bewandelde paden en steeds zocht hij onvermoeibaar naar nieuwe inzichten en mogelijkheden. Hij was een rasechte verkenner en vernieuwer. In deze eerste tien jaren legde Rembrandt het fundament voor zijn latere werk. Dat fundament leidde tot Rembrandts grote roem en droeg in hoge mate bij aan het karakter van de Nederlandse schilderkunst in de 17e eeuw.

Tickets 
Voor deze tentoonstelling geldt een toeslag van € 7,50 op de reguliere toegangsprijzen. De verkoop van tickets start op 1 oktober 2019.

Jonge Rembrandt en Talks
Gedurende de tentoonstelling periode worden er meerdere lezingen gegeven die inzicht bieden in Rembrandt's jonge jaren in Leiden. Iedere lezing wordt gegeven door een andere spreker die zijn of haar expertise koppelt aan het werk van Rembrandt.

Rondleiders op zaal
Iedere zaterdag van 14:00 tot 16:00 uur.

Tijdens de tentoonstelling staan iedere zaterdag rondleiders op zaal die naar wens met je in gesprek gaan over het leven en werk van de jonge Rembrandt.

Rondleiding in Nederlandse gebarentaal
Kunst en erfgoed ontdek je het beste in je eigen taal. Daarom heeft Museum De Lakenhal in samenwerking met WatTelt! dove rondleiders in dienst, die voor doven en slechthorenden rondleidingen verzorgen in Nederlandse Gebarentaal. Bezoek samen met een rondleider deze bijzondere tentoonstelling en ontdek hoe het talent van deze wereldberoemde meester in Leiden tot bloei kwam.

Meer info