Herstory: Leiden’s Leading Ladies

De bijzondere band tussen vrouwen en de Universiteit van Leiden.

Het jaar 2019 is de 444e verjaardag van de Universiteit Leiden. Voor deze speciale gelegenheid organiseren de masterstudenten Arts & Culture de tentoonstelling “Herstory: Leiden’s Leading Ladies”, een tentoonstelling gericht op de vrouwen van Universiteit Leiden. Van de eerste vrouwelijke studente tot de dames van vandaag, Herstory vertelt de geschiedenis van de Universiteit vanuit het perspectief van de vrouw. De tentoonstelling is te zien van 25 april t/m 23 mei.

Sinds haar oprichting in 1575 trekt de Universiteit van Leiden al meer dan 400 jaar studenten aan uit binnen- en buitenland. Let wel: voornamelijk mannelijke studenten. Want wist je dat de eerste vrouwen pas werden toegelaten aan de Universiteit vanaf 1878? En de eerste vrouwelijke hoogleraar – Sophia Antoniadis – pas les mocht geven in 1929? Gelukkig is er sinds 1878 veel veranderd aan de Universiteit van Leiden, maar vrouwen hebben altijd een grotere rol gespeeld op de Universiteit dan men denkt.

Van de eerste proefschriften tot de Women’s March
Wat zijn namelijk de verhalen van de vrouwen achter de schermen: de bibliothecaresse, de vrouw van de hoogleraar, of van de koffiejuffrouw? Waarom zorgde het 13e Lustrum van VVSL – de Vereniging van Vrouwen te Leiden, nu bekend als L.S.V. Minerva – in 1965 voor wrevel met de Universiteit zelf? En met welk initiatief zetten de groep Athena’s Angels in 2016 de Senaatskamer van de Universiteit op zijn kop?

Dankzij een rijke collectie objecten – variërend van 19de -eeuwse proefschriften tot banners van de recente Women’s Marches – komen alle verhalen van deze vrouwen tot leven. De tentoonstelling “Herstory: Leiden’s Leading Ladies” is de bezichtigen in de leeszaal van de Oude Universiteitsbibliotheek, vanaf 25 april t/m 23 mei 2019.

Kijk voor meer informatie op onze website, en hou onze Instagram-pagina in de gaten voor een kijkje achter de schermen.