Händel in de Hooglandse Kerk

De advent begint met “Eer aan God in den hoge ...”. In de cantatedienst van zondag 29 november, om 17.00 uur in de Hooglandse Kerk, zingt sopraan Wendy Roobol het gelijknamige stuk van G.F. Händel, Gloria in excelsis Deo, onder leiding van Gilles Michels. Wendy was laureaat op de Nationale Vocalisten Presentatie in 2009. Als concertzangeres soleerde ze onder dirigenten als Jaap van Zweden en Reinbert de Leeuw. Organist is Bert Mooiman. De voorganger bij deze dienst is ds. Rienk Lanooy, predikant van de Kloosterkerk in Den Haag.

Het Gloria in excelsis Deo HWV deest (deest betekent "vermist" in het Latijn) van Georg Friedrich Händel werd in 2001 ontdekt in de bibliotheek van de Royal Academy of Music in Londen. Het stuk is geschreven voor sopraan, 2 violen en basso continuo. Het manuscript werd gevonden in een verzameling van aria's van Händel van de zanger William Savage (1720-1789). Mogelijk heeft Händel het werk geschreven in zijn vroege jaren in Duitsland, voor zijn vertrek naar Italië. Later heeft Händel delen van de Gloria in excelsis Deo hergebruikt bij de Laudate pueri dominum en de Utrecht Jubilate. De tekst is de zogenaamde 'grote doxologie', een liturgische formule te afsluiting van een gebed of lezing. Händel heeft deze tekst zeer virtuoos en met diepgang getoonzet.

Om een dienst bij te wonen in de Hooglandse Kerk is aanmelding verplicht. Ga hiervoor naar de pagina Kerkbezoek op de website www.stichtingcantate.nl, waar alles stap voor stap staat toegelicht. Uitnodiging vindt plaats via een roulatiesysteem. Wie geen uitnodiging ontvangt kan de cantatedienst meebeleven via een live stream op de website. De stream blijft nog een week na de dienst beschikbaar.