Goden van Egypte

Met de grote tentoonstelling Goden van Egypte brengt het Rijksmuseum van Oudheden vanaf oktober 2018 weer vele topstukken naar Nederland. Meer dan vijfhonderd voorwerpen uit binnen- en buitenlandse musea brengen de Egyptische godenwereld tot leven en laten zien hoe groot de invloed van de goden op het leven van de oude Egyptenaren was.

Samenwerking met Europese musea
Voor Goden van Egypte werkt het Rijksmuseum van Oudheden samen met het Egyptisch Museum in Turijn, dat beschikt over de tweede grootste Egyptische collectie ter wereld. Bovendien komen er bijzondere godenbeelden, reliëfs, stèles en mythologische papyri uit het British Museum (Londen), Musée du Louvre (Parijs), Kunsthistorisches Museum (Wenen), Roemer und Pelizaeusmuseum (Hildesheim) en het August Kestner Museum (Hannover).

Religie en magie in het oude Egypte

Het oude Egypte is doordrenkt van religie en magie. Verhalen over goden en de schepping bepaalden het wereldbeeld van de bevolking. In de tentoonstelling leert u fascinerende goden en symbolen herkennen en het Egyptische wereldbeeld beter begrijpen. Er is aandacht voor de functie van de tempels in het land, de reis naar de onderwereld en het gebruik van huisaltaren. Cruciaal was de positie van de farao, die immers de reïncarnatie van de god Horus op aarde was. Goden van Egypte sluit af met de rol die de Egyptische goden in moderne kunst, films en lifestyle spelen, geïllustreerd door objecten uit een bijzondere privécollectie.

Speciaal voor kinderen:

Grote Goden Quiz
De oude Egyptenaren geloofden in honderden goden, die konden beslissen over alles wat er in de hemel en op aarde gebeurde. Het was dan ook belangrijk om die goden te vriend te houden. Daarom werden ze vereerd in grote tempels en kregen ze mooie geschenken. Met de ‘Grote Goden Quiz’ audiotour verken je het Egyptische godenrijk en de onderwereld, en met een volle Goden-bingokaart maak je kans op een mooie prijs. De audiotour is voor kinderen vanaf 7 jaar, duurt ca. 45 minuten en is gratis bij een bezoek aan het museum.

Familierondleidingen
De familierondleidingen in ‘Goden van Egypte’ nemen je kriskras mee door de tentoonstelling, langs beelden van Egyptische goden en godinnen, papyri met geheimzinnige spreuken en mummiekisten met hiërogliefen. Met vragen en spannende opdrachten ontdek je samen wat ze allemaal betekenen, maak je kennis met de goden en neem je een kijkje in een tempel.
De rondleidingen zijn voor families met kinderen vanaf 6 jaar en duren een uur. Op zaterdag en zondag om 15.30 uur zijn ze gratis bij een bezoek aan het museum (te reserveren via rmo-tickets.nl). Een rondleiding boeken op een andere dag of ander tijdstip kan ook, dat kost €75 en is te reserveren via www.rmo.nl/rondleidingen (voor beide rondleidingen max. 15 personen).

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus, audiotours voor volwassenen en kinderen, een randprogramma en een speciaal winkelassortiment. Goden van Egypte is de vijfde in een rij spraakmakende wintertentoonstellingen van het Rijksmuseum van Oudheden, na Petra, Carthago, Koninginnen van de Nijl en Nineveh.

De tentoonstelling ‘Goden van Egypte’ wordt gemaakt met steun van het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Djoser Reizen en Kidsweek. Het Rijksmuseum van Oudheden wordt gesteund door de BankGiro Loterij. Gedurende de tentoonstelling is het museum 7 dagen per week open.


Kijk voor meer informatie op de website van Rijksmuseum van Oudheden!