Goddelijke Ontmoetingen in Leiden

Van 27 juni tot 19 augustus 2019 is in de hal van het Leidse stadhuis een bijzondere fototentoonstelling te zien. Divine Encounters. Sacred Rituals and Ceremonies in Asia van de in Bangkok woonachtige Nederlandse fotograaf en schrijver Hans Kemp is speciaal gemaakt ter gelegenheid van de elfde International Convention of Asia Scholars (ICAS 11), die dit jaar in Leiden wordt georganiseerd.

Een ‘verborgen’ Azië
Divine Encounters is een fotografische omzwerving door een ‘verborgen’ Azië in het volle zicht, veerkrachtig en enerverend. Achter de neonlichten, de façades van marmer en staal, luxe auto’s en blitse warenhuizen, gaat een andere wereld schuil, die zich openbaart in uitgebreide rituelen, bloedstollende ceremonies en uitbundige festivals.

Goede en kwade geesten
Voor veel mensen in Azië zijn cruciale beslissingen in het leven zoals trouwen, verhuizen naar een nieuwe plaats of de aankoop van een huis te belangrijk om uitsluitend rationeel te benaderen. Andere, ongrijpbare krachten spelen ook een rol. Geesten en godheden zijn alomtegenwoordig; hun weldadigheid of kwaadwilligheid kan zich ieder moment voordoen. Om de kans op een welvarende toekomst te vergroten worden geesten en godheden verzoend, aanbeden en feestelijk onthaald. En, in geval van ongeluk, reist een sjamaan of genezer naar de buitenaardse geestenwereld en gaat op zoek naar een oplossing.

Tentoonstelling
De foto’s in deze tentoonstelling zijn afkomstig van vier verschillende hoofdstukken in het boek Divine Encounters. Sacred Rituals and Ceremonies in Asia.
God’s Own Army verhaald van een grote bijeenkomst van orakels in het zuiden van India, hun geloof in de Moeder Godin uitend in extreme toewijding. The Chosen One is het verhaal van een sterke en vastbesloten man, die – in een ritueel daterend uit de achtste eeuw – met al het kwaad en ongeluk wordt verbannen uit een Japanse gemeenschap. In Trance on the Edge zien we hoe de beschermgeesten van de stichter van het Boeddhisme in Ladakh, in het noorden van India, zich openbaren door middel van diverse mediums en zo de toekomst voorspellen. Het laatste verhaal, Crocodile Biting, gaat uitgebreid in op een inwijdingsceremonie in Papua Nieuw Guinea, waar jonge mannen hun huid laten veranderen om zich de kracht en moed van krokodillen eigen te maken.

Boek
In het gelijknamige boek (hardcover, 400 pagina’s, 288 kleurenfoto’s, 14 ceremonies en rituelen) vindt u naast foto’s en uitgebreide beschrijvingen van ceremonies en rituelen in India, Japan en Indonesië, verhalen en indrukwekkende foto’s van ‘divine encounters’ in Mongolië, Korea, Thailand, Myanmar, Maleisië, Hongkong en de Filippijnen. Kemp toont met zijn foto’s een Azië van levendige kleuren, vurige passie en verbijsterende ambiguïteit. In zowel de expositie als in het boek valt veel te ontdekken over dit fascinerende continent dat Kemp al dertig jaren lang zijn thuis kan noemen.
Tijdens de expositieperiode is het boek te koop bij Boekhandel Kooyker.

Hans Kemp

De bekroonde Nederlandse fotograaf Hans Kemp is auteur van zeven fotoboeken waaronder het veel geprezen Bikes of Burden, een ode aan de zwaar-beladen motorfietsen van Vietnam, een bestseller met meer dan 100.000 verkochte exemplaren in vier talen. Andere boeken zijn o.a. Ardent Eye en Burmese Light. Kemp’s foto’s zijn verschenen in TIME, Discovery Magazine, Reader’s Digest, GEO (Germany), Asahigraph (Japan), South China Morning Post (Hong Kong) en vele andere internationale tijdschriften. In 1995 richtte Kemp in Visionary World Publishers op. Sinds 2012 is hij, samen met auteur Tom Vater, mede-eigenaar van Crime Wave Press, een jonge en groeiende uitgever van internationale misdaadromans. Onder het pseudoniem Jonathan H Kemp publiceerde hij A Nose for Trouble, zijn eerste misdaadroman, die zich afspeelt in Hongkong, Macau en Tibet.
Blijf op de hoogte: www.hanskemp.com, www.facebook.com/hanskempphotography, https://www.instagram.com/hanskempphotography

ICAS
De elfde International Convention of Asia Scholars (ICAS 11) wordt gehouden van 16-19 juli 2019 in het gebouw van de Rechtenfaculteit aan de Steenschuur en in het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden. ICAS is de meest inclusieve internationale bijeenkomst op het gebied van Aziatische studies. ICAS 11 verwacht meer dan 2000 bezoekers uit 75 landen die presentaties geven en zullen deelnemen aan dialogen, die de grenzen tussen academische disciplines en geografische gebieden overschrijden. Evenementen omvatten: panels en rondetafelgesprekken, keynote speeches, speciale tentoonstellingen op diverse locaties in Leiden, een film- en documentairefestival en een boekenbeurs voor Aziatische studies.
De historische stad Leiden, thuisbasis van de Universiteit Leiden en een aantal gerenommeerde Aziatische onderzoekscentra en musea, waarin het Aziatische continent vaak centraal staat, is het ideale decor voor ICAS 11.
ICAS 11 wordt georganiseerd door het International Institute for Asian Studies (IIAS), Universiteit Leiden en GIS Asie.

Klik hier voor meer informatie.