GESLOTEN - Tentoonstelling ‘Geweven psalmen’

Wegens omstandigheden zal onder voorbehoud de tentoonstelling niet worden weergeven t/m 6 april. Houdt onze website in de gaten voor de heropening datum. 

***

Van zaterdag 14 maart tot zaterdag 16 mei is in de Marekerk, Mare 48 te Leiden, een tentoonstelling te zien met weefwerken van Cathrien de Leeuw van Weenen. De titel is ‘Geweven psalmen’.

De tentoonstelling bestaat uit dertien werken: tien over psalmen en drie over het leven van koning David.

Over de werken:
In de weefwerken zijn herkenbare gestileerde figuren te zien. Bij deze werken heeft de kunstenares de tangram gebruikt. Een tangram is een Chinese puzzel, bestaande uit zeven onderdelen die samen een vierkant vormen. Met die onderdelen kun je talloze andere figuren vormen. Bij een figuur moeten alle zeven onderdelen gebruikt worden.

De Bijbel is voor de kunstenares een grote inspiratiebron. De werken in de Marekerk gaan over twee Bijbelse thema’s: verschillende psalmen en het leven van koning David.

Over de kunstenares:
De kunstenares, Cathrien de Leeuw van Weenen-Geuze, woont in Wemeldinge. Ze volgde opleidingen creatieve handvaardigheid en textiele werkvormen. Later specialiseerde ze zich in het eeuwenoude weven. ‘Weven kent allerlei niveaus, van eenvoudig tot complex. Je kunt weven op een raam, maar ook op computergestuurde getouwen.’

Garens vormen de basis voor weven. Ze zijn er in vele soorten en kleuren om ideeën vorm te geven. ‘Maar de mogelijk heden om andere materialen te gebruiken, zijn oneindig groot. Ze inspireren tot eigentijdse kunstuitingen.’

Over de tentoonstelling:
De Kunstcommissie van de Marekerk organiseert deze tentoonstelling. ‘Geweven psalmen’ is voor het eerst te zien op zaterdag 14 maart, tijdens de ‘open kerk’ van 13:30 tot 16:30 uur.