GESLOTEN Een zee van eilanden - topstukken uit Oceanië

Naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen is het museum t/m 1 juni gesloten.

Een tentoonstelling met stuk voor stuk Oceanische topstukken uit de eigen collectie en een reeks internationale musea zoals Musée du Quai Branly (Parijs, Frankrijk), het Lindenmuseum (Stuttgart, Duitsland) en de Auckland Art Gallery (Auckland, Nieuw-Zeeland).

Met zijn vele honderden eilanden in de Grote of Stille Oceaan beslaat Oceanië meer dan een derde van het aardoppervlak. Het werelddeel begint voor de kust van Australië en loopt tot de kusten van Chili en Peru in Zuid-Amerika. De zee begrenst de eilanden en is tegelijk altijd de verbindingsweg tussen de verschillende eilanden geweest. Aan de hand van vier thema’s (Water, Thuisgevoel, Herinneren en Ontmoetingen) worden 120 intrigerende voorwerpen gepresenteerd die op een kunstzinnige manier zijn vormgegeven. De variëteit is enorm en alles is van een adembenemende schoonheid: van meterslange kano’s, peddels en ingenieuze navigatiemiddelen tot sieraden, beelden, boombastdoeken en feestelijke kledingstukken. 

Hedendaagse kunst maakt ook deel uit van deze expositie. De live-action video van Lisa Reihana ‘In Pursuit of Venus (infected)’, gebaseerd op het Franse, 19e-eeuwse, panoramisch behangontwerp Les Sauvages de la Mer Pacifique, is een van de indrukwekkendste onderdelen van de expositie. Culturele identiteit, kolonisatie en ontmoetingen tussen Oceaniërs en Europeanen zijn in verschillende scenes verbeeld. Ook het werk van kunstenaars als Taloi Havini en Yuki Kihara verbeeldt deze thematiek.

Een bijzondere bijdrage levert kunstenaar George Nuku. Zijn grote installatie ‘Bottled Ocean’ met fantasie zeedieren is volledig gemaakt van gerecycled plastic. Het werk drukt tegelijk hoop én een waarschuwing voor de toekomst uit. Hoe plastic bezit neemt van de wereld en hoe we ons anders tot onze omgeving en tot het plastic afval zullen moeten verhouden als we de aarde willen behouden.


Klik hier voor meer informatie.


Korting &Cultuurkaart
Reguliere entreeprijs studenten; € 10,- | op vertoon van &cultuurkaart bij de kassa van Museum Volkenkunde € 5,-