GEANNULEERD - Tweede D.W. Lefeberlezing in theater Floralis te Lisse

Op maandag 30 maart houdt museum De Zwarte Tulp de tweede D.W. Lefeberlezing in een serie van drie. Deze Lefeberlezing wordt gehouden in Theater Floralis te Lisse en start om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur is de zaal geopend.

De Lefeberlezingen zijn erop gericht om de bekende en onbekende bollengeschiedenis te ontsluiten. Dat gaat verder dan het alom bekende nieuws en de legendes/mythes die ons goed uitkomen. Achtergronden worden belicht, de juiste context wordt geschetst en waar mogelijk worden parallellen getrokken. Iedere lezing wordt gegeven door een onbetwiste deskundige.

Deze D.W. Lefeberlezing zal hoofdzakelijk worden gevuld door Esther van Gelder, cultuurhistoricus, gespecialiseerd in de geschiedenis van de natuurlijke historie en wetenschappelijk erfgoed. Onder de titel “De wereld van Carolus Clusius”, neemt zij u mee naar het bewogen leven en fascinerende werk van Clusius. De zestiende-eeuwse botanicus Carolus Clusius is bekend als eerste prefect van de Leidse hortus botanicus en vanwege zijn grote aandeel met betrekking tot de introductie van de tulp en andere Oriëntaalse bolgewassen in Nederland. Maar wie was deze pionier? U maakt kennis met zijn reizen, tuinen en boeken. Maar bovenal leren we hem kennen als iemand die heel nauw samenwerkte met een keur aan plantenkenners in zijn tijd: van apothekers en vorsten, tot tuinlieden en adellijke vrouwen. Op die manier vangen we een glimp op van een tijd waarin een enorme passie voor planten en tuinen ontstond, maar waarin het nog niet zo gemakkelijk was om een professionele plantenkenner te zijn….

Voorafgaand aan de lezing over Clusius, staat de heer Frederic de Meulder centraal:
In 1898 startte hij zijn eigen bloembollenbedrijf. Niets bijzonders voor die tijd. Wel bijzonder was De Meulders gevoel voor publiciteit. Bloembollenhistoricus Arie Dwarswaard gaat in een kort verhaal vooral in op dat talent van deze Lissese ondernemer.

Iedereen die is geïnteresseerd is van harte welkom.
Vrienden en gildeleden van museum de Zwarte Tulp hebben gratis toegang. Voor niet-vrienden is de entreeprijs € 10,00. Indien u op deze avond vriend wordt voor € 40,-- per jaar, is voor u de toegang gratis.

Het museum hoopt met deze serie Lefeberlezingen bij mensen in de Bollenstreek nog meer interesse op te wekken voor Museum de Zwarte Tulp. Door vriend te worden, steunt men een uniek museum in de Bollenstreek!