GEANNULEERD - Lezingenavond met National Geographic

Geannuleerd naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen.

De Week van de Klassieken-lezingenavond Strijd in steen gaat over de tempels die op de Acropolis staan. De centrale vraag is of de tempel die wij het Parthenon noemen, in de oudheid ook écht het Parthenon was, of een andere tempel? Met lezingen van Janric van Rookhuijzen, Eric Moormann, Gert-Jan van Wijngaarden en Ineke Sluiter.

Controversiële, nieuwe denkbeelden
Historicus Janric van Rookhuijzen bestudeerde de naamgeving en locatie van de tempels op de Acropolis in Athene, een van de hoogtepunten van de klassieke cultuur. Daarbij combineerde hij informatie uit antieke bronnen met archeologische vondsten. Dat leverde controversiële denkbeelden op over de naam en locaties van de verschillende tempels.

Welke tempel was het Parthenon?
Strijd in Steen gaat over de vraag welke van de tempels die op de Acropolis staan nu eigenlijk het Parthenon was – de centrale vraag uit het artikel dat van Rookhuijzen in januari publiceerde in het American Journal of Archaeology en National Geographic Magazine. De andere sprekers op deze avond (Eric Moormann, Gert-Jan van Wijngaarden en Ineke Sluiter) plaatsen de Acropolis in een historisch en cultureel kader.

Programma
19.30 – 19.40 uur: introductie en welkom door moderator Martje de Vries (Radboud Universiteit)
19.40 – 19.55 uur: Eric Moormann (Radboud Universiteit) – Het Parthenon als pin-up
20.00 – 20.15 uur: Gert-Jan van Wijngaarden (Universiteit van Amsterdam) – Mythen en gebouwen op op de Acropolis: een Myceens paleis?
20.20 – 20.40 uur: Janric van Rookhuijzen (Universiteit Utrecht) – De maagden van het Parthenon
20.45 – 21.00 uur: Ineke Sluiter (Universiteit Leiden) – Wat kan het ons schelen?
21.00 – 21.30 uur: discussie en afsluiting (museum sluit om 22.00 uur)