GEANNULEERD - Dr. Jordan Institute

Tja, sommige bands zijn erg lastig in een hokje te stoppen, en Dr. Jordan Institute is er daar zeker een van. Volgens hun eigen omschrijving creëert deze band nieuwe sounds in het schemergebied tussen West-Europese klassieke muziektradities, actuele afro-dance en het vitale muzikale erfgoed van de Cariben. ???. Lastig voorstelbaar, niet? Een reden temeer dus om deze band eens te komen zien, want de groep is inderdaad met niks of niemand te vergelijken.

Dr. Jordan Institute begon als trio met de klassiek geschoolde zangeres Nicole Jordan (o.a. Windstreken), jazzgitarist Mark Tuinstra (o.a. The Nordanians) en drummer Stefan Kruger (SFeQ, New Cool Collective, Zuco 103, Krupa & The Genes). Een spontane improvisatie, samen met de sterk uiteenlopende muzikale achtergronden, zorgde voor een elektrificerende wederzijdse nieuwsgierigheid, met Dr. Jordan Institute als sprankelende uitkomst.

Jordan: “Alleen al door te beginnen met in de studio op te nemen was voor mij een breuk met de klassieke muziekpraktijk van eerst eindeloos studeren.” Maar niet alleen Jordan beweegt zich buiten haar comfortzone: andersom neemt Jordan Kruger en Tuinstra mee naar de kracht van de westerse klassieke muziektraditie. Liedkunst meets elektronica; spoken word meets bubblin’ afro-latin sounds.

Inmiddels is Dr. Jordan Institute uitgedijd tot quintet met bassist Sean Fasciani (o.a. Spinifex) en Shana Bossmann (o.a. Luwten) op keys. Nu eens dansbaar, dan weer verstild, neemt dit vijftal je mee op een avontuurlijke muzikale reis waarin Caribische invloeden, elektronica, pittige gitaarlijnen en hybride ritmes bekroond worden met vocale acrobatiek.