Fris

Vijf nieuwe leden presenteren recent werk in ARS van 5 t/m 20 januari

Traditiegetrouw begint ook dit nieuwe jaar met een tentoonstelling van de nieuwe leden. De originaliteit en verscheidenheid van het getoonde werk maakt een bezoek aan deze expositie tot een boeiende en inspirerende belevenis.
Andries Boertien is vooral tekenaar. Zijn onderwerpen zijn portretten, figuren en situaties. Portretten en figuren probeert hij op te laden met emoties, verstrikt in gedachten en gevoelens. In sociale situaties laat hij het spanningsveld tussen personen zien: samen, maar alleen, onmachtig om tot elkaar te komen. Het werk roept ambigue gevoelens op, soms van afkeer en soms van mededogen.
Daniel Martin zoekt in zijn huidige werk naar de transmutatie-eigenschappen van materie. Om nieuwe vormen te bereiken snijdt hij schilderijen op, gebruikt hij gevonden voorwerpen en creaties van anderen en vormt, als met losse penseelstreken, een nieuwe eenheid. Zijn collageportetten ademen een universum van onontdekte menselijke artefacten en transmutatiestructuren.
Nina Matser schildert en maakt houtsneden. In haar werk vertaalt zij ogenschijnlijk onbelangrijke details die haar dagelijks leven waardevol maken. Zowel bij het schilderen als bij het snijden van een plank dwingt de techniek haar naar een vormgeving die haar beperkt én bevrijdt. De toets van de kwast wordt leidend en de weerstand van het hout zorgt voor beheerste bewegingen.
Sander ten Napel is een kunstenaar met een grote liefde voor traditionele en ambachtelijke technieken die hij met een eigenwijze en eigentijdse kijk toepast. In de loop der jaren heeft hij zich ontwikkeld als “verbeelder”. Nu is hij bezig met onderwerpen als kraaien, de maan, circus en beren. Zijn vragen: Waar is de grens tussen mens en dier, kunstenaar en kunstjesopvoerder en het ondermaanse en de hemel?
Stephine van Gennip maakt vooral installaties. In haar werk raakt zij geïnspireerd door alledaagse materialen die een geschiedenis met zich mee dragen, sporen nalaten. De spullen van haar moeder die zij bij het opruimen van haar huis heeft aangetroffen hebben die verborgen schoonheid. Ze zijn het materiaal voor haar recente installaties, waarbij ze stapelt, comprimeert en transformeert.

De tentoonstelling is te zien van 5 t/m 20 januari bij ARS, Pieterskerkgracht 9a, Leiden.
Geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Toegang vrij.
Op zondag 6 januari 16.00 uur opent de voorzitter van ARS Hans Baaijens de expositie.
Op zondag 20 januari 16.00 uur lichten een aantal kunstenaars hun werk toe.