Fototentoonstelling "Archeologie en toerisme in het ‘Heilige Land"

In deze kleine fototentoonstelling ziet u acht foto’s die de Nederlandse fotograaf Frank Scholten (1881-1942) maakte in het vooroorlogse Palestina. Zijn foto’s geven waardevolle inzichten in de maatschappelijke gevolgen van de opkomst van de archeologie in Palestina, en de popularisering ervan door de toeristenindustrie.

De foto’s hangen achter de Egyptische tempel in de entreehal.
Het is voor het eerst sinds 1924 dat Scholtens werk te zien is, na zijn enige andere expositie in Londen.

Archeologie, toerisme en moderniteit:
Begin 1921 arriveerde Frank Scholten in de haven van Jaffa. De daaropvolgende twee jaar maakte hij meer dan 20.000 foto’s van het veranderende landschap van Brits Mandaat Palestina in het Midden-Oosten. Scholten laat ons een wereld zien waarin het oude en het moderne met elkaar zijn verweven: archeologische sites en ruïnes liggen naast de nieuw gebouwde antiek- en souvenirwinkeltjes, hotels en fotostudio’s.

Moderne ontwikkelingen en instituten:
In de tijd dat Scholten in het ‘Heilge Land’ aankwam, was dat al flink aan het veranderen door moderne ontwikkelingen. Met de opkomst van Bijbelse archeologie als wetenschappelijke discipline in de negentiende eeuw werden vele oudheidkundige instituten opgericht, zoals de École biblique et archéologique française de Jérusalem, de American School of Oriental Research en de British School of Archaeology in Jerusalem.

Frank Scholten:
Frank Scholtens werk is tegenwoordig nauwelijks bekend, maar in de jaren 1920 en 1930 kreeg hij lovende kritieken in Europa, het Midden-Oosten en zelfs in Australië. Hoewel een aantal foto’s is gepubliceerd in Scholtens boek La Palestine Illustrée zijn de meeste van de naar schatting 25.000 foto’s verder nooit voor publiek te zien geweest.