Fotograaf Jimmy Nelson naar Leiden

Tijdens de Kunstroute Leiden - op zaterdag 21 en zondag 22 september - verwelkomt Kunsthuis Leiden de befaamde fotograaf Jimmy Nelson voor de opening van zijn solo-expositie Homage to Humanity.

Ter ere van de Kunstroute en overzichtstentoonstelling verzorgt Jimmy Nelson in de Hoog-landse Kerk eenmalig een unieke lezing met nooit eerder vertoond beeldmateriaal waarin de fotograaf de toehoorder meeneemt op zijn talloze adembenemende reizen naar de verste uithoeken van de wereld en haar laatst overgebleven inheemse volkeren. Na de lezing in de Hooglandse Kerk is Jimmy Nelson in Kunsthuis Leiden aanwezig voor de opening van zijn ruim 40 werken tellende expositie Homage to Humanity en het signeren van zijn gelijknami-ge boek.

Eerbetoon
Met een onuitputtelijk doorzettingsvermogen een ongeëvenaard krachtige beeldtaal heeft Jimmy Nelson de laatste decennia gewerkt aan een waar eerbetoon aan de diversiteit en schoonheid van ’s werelds meest afgelegen inheemse samenlevingen. Op een niet eerder vertoonde intieme wijze weet de fotograaf de culturele trots, kracht en energie van de door hem geportretteerden vast te leggen. Ondanks de verschillende manieren van leven, praten en kleden, bevraagt de fotograaf op subtiele wijze de overeenkomsten tussen de levensvisie van de inheemse stammen en de westerse wereld.

Grensverleggend
Met zijn expositie Homage to Humanity verlegt Jimmy Nelson letterlijk grenzen. Door met een gratis App de foto’s in de expositie te scannen komen deze volledig tot leven. Zo waan je je als bezoeker even op de onaangetaste landschappen van de Sharchop in Buthan of de Mundari in Zuid-Soedan. Met ingesproken reisverslagen en buitengewoon videomateriaal weet Jimmy Nelson te verbazen en inspireren en vervoert de gepassioneerde fotograaf zijn aanschouwer dichter bij zijn levenswerk dan ooit tevoren.

De tentoonstelling van is tot en met 20 oktober te bezichtigen in Kunsthuis Leiden, Nieuwstraat 35. Toegang tot de expositie is gratis. Kaarten voor het bijwonen van de lezing zijn verkrijgbaar via de website van het Kunsthuis: www.kunsthuizen.nl/jimmynelson