Fik Meijer presenteert zijn nieuwe boek

Het verzamelen van Griekse en Romeinse oudheden is geen recent fenomeen. Historicus Fik Meijer ging op zoek naar kunstverzamelaars in de Romeinse tijd en kwam tot verrassende ontdekkingen. Op woensdag 25 september presenteert hij in de Tempelzaal zijn boek over dit onderwerp: Schoonheid voor het oprapen. Na Meijers lezing kunt u het boek kopen en laten signeren.

- Datum: woensdag 25 september 2019
- Tijd: 20.00 – 22.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)
- Locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden
- Entree: gratis
Schoonheid voor het oprapen. Romeinse kunstjagers en hun navolgers verschijnt op 12 september 2019 bij Singel Uitgeverijen | Athenaeum. Het is vanaf die datum o.a. te koop in de museumwinkel (€ 24,99, gebonden, 352 pagina’s).

Hebzuchtige Romeinse senatoren
Zegevierende veldheren namen de fraaiste beelden mee naar Rome en toonden die in triomftochten aan het volk. Bij sommige senatoren ging hebzucht boven staatsbelang. Sommigen van hen moesten zich daarvoor zelfs bij de rechtbank verdedigen. Een van de beruchtste Romeinse kunstrovers was Gaius Verres, van wie Cicero een onthutsend beeld schetst.

Scheepswrakken vol met kunst
De Romeinse elite betaalde grof voor Griekse kunstobjecten. Sommige collecties waren dan ook beroemd. Per schip werden talloze voorwerpen naar Rome gebracht, maar een aantal heeft zijn bestemming nooit bereikt. Onderzoek naar wrakken op de zeebodem levert verhalen op over exorbitant dure sculpturen, maar ook over gemengde ladingen met kunst voor liefhebbers met een kleine beurs.

Napoleon en andere kunstrovers
Uiteindelijk ging het Romeinse rijk ten onder, maar de praktijken van toen keerden terug. Zo bracht Napoleon roofkunst uit Italië naar het Louvre. Kunstenaars, architecten en gefortuneerde liefhebbers kochten vazen en beelden in Italië en Griekenland en overschreden daarbij soms de grenzen van het betamelijke. De discussie over ‘kunstrovers’ gaat door tot op de dag van vandaag.

Over Fik Meijer
Fik Meijer, emeritus-hoogleraar oude geschiedenis, schreef de afgelopen vijftien jaar vele boeken, waaronder Gladiatoren, Keizers sterven niet in bed, Macht zonder grenzen, Jezus & de vijfde evangelist en Via Appia. Ook schreef hij over de Griekse en Romeinse zeegeschiedenis. Op een toegankelijke en pakkende wijze weet hij de oudheid onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

Meer informatie