Expositie Kunstschildersvereniging Pictura in DunaAtelier

"We wilden ons werk aan meerdere doelgroepen laten zien", vertelt Pictura-voorzitter Thea Deckers. "Op onze vaste tentoonstellingsplek in het Kerkhaventje hebben we een vast publiek. Dit keer wilden we een groter bereik hebben. We hebben daarom in dit jubileumjaar gekozen voor meerdere tentoonstellingen binnen de gemeente Katwijk. We hebben gehangen in Rijnsburg, Valkenburg, Katwijk aan den Rijn, Katwijk aan Zee en op de grens met Noordwijk."

In the picture
Pictura is in die opzet geslaagd. "We hebben onszelf in the picture gebracht en een veel groter aantal bezoekers bereikt", zegt Deckers. "En we hebben aanmelding van nieuwe leden. Maar we hebben een wachtlijst. Leden kunnen dagelijks individueel komen schilderen en we willen bij voorkeur elke dinsdagavond en donderdagmiddag tegelijk met elkaar werken. Het merendeel van de leden is 70+. We willen onze ezels en ander werkmateriaal kunnen laten staan. Daardoor zijn we wel beperkt in het aantal leden. Ons atelier is in een bijgebouwtje van de vroegere Mauritsschool, tegenover De Duinrand. Voor ons is dat een ideale ruimte. Het is een klaslokaal met aan twee kanten buitenlicht. Als alle 24 leden komen, dan is het nu al heel krap."

Diverse richtingen
Sommige Picturaleden besluiten pas op het allerlaatste moment of ze werk tentoonstellen of niet. Maar de Picturavoorzitter verwacht dat de bezoekers zestig tot zeventig schilderijen en aquarellen in het DUNAatelier te zien krijgen. De bezoeker zal ontdekken dat de leden zich specialiseren in diverse richtingen. In aquarelwerk, in landschapsschilderijen, zee- en strandgezichten en portretten onder andere. Ze werken specifiek met olieverf of juist met acryl. De meesten werken figuratief, vaak van een foto, een enkeling werkt abstract of sterk impressionistisch. Picturaleden leggen zich ook toe op het maken van herkenbare taferelen: een oud Katwijks straatje of de nog niet volgebouwde Zanderij.

De tentoonstelling van het jubilerende Pictura in het DUNAatelier is van 18 oktober tot en met 4 november open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Het DUNAatelier staat op het Duinplein tegenover de vuurtoren.

Meer informatie: schilderenaanzee.nl en pictura-katwijk.club