Expositie Jeroen Spijker en Stephane Moine

Tentoonstelling
Ma 8 mei 2017 t/m vr 1 september 2017
ma-zo: geopend.
Van de Leur
Breestraat 117 2311 CL LEIDEN
Het haasje zijn – Stéphane Moine
Zo ver als zijn herinneringen teruggingen was de wereld van de Parijse kunstenaar Stéphane zwart – wit, met af en toe een paar kleuren grijs. Hij verklaart dit door zijn jeugd in de ‘banlieue’ van Parijs.
Als hij denkt aan het binnenste van zijn lichaam, aan zijn zelf, is alles een schaduwspel, de alchemie van zwart en wit. Dit geldt ook voor de buitenkant.

Om op deze manier zichzelf te beleven gaf hem structuur, hij was altijd op jacht naar het licht in gevecht met de schaduwen. Toen hij begon te tekenen als gevolg van deze belevingen, doemden deze fantomen op. Hier zijn ze!
Hierna kwam er kleur in zijn universum. Kleur werkte onthullend en drong overal in door, een gevoel van naaktheid maakte zich van hem meester alsof dromen in een toestand van bewustzijn zich opdringen. Kleur begon te leiden, in de diepte en op een abstract niveau, tot hij zich niet langer naakt voelde.

Het gedroomde museum - Jeroen Spijker

De leermeester van beeldend kunstenaar Jeroen Spijker is Beatus Nijs. Beatus Nijs, die samenwerkte met de Nieuwe Bouwen architect Duiker (Zonnestraal Hilversum) is de leerling van Albertus Gerhard Hulshoff Pol. Piet Mondriaan schilderde soms winters en zomers lang samen met Hulshoff Pol op diens familie landgoed in Oele (Twente). Tijdens deze weken onderging hij belangrijke artistieke invloed van de 10 jaar oudere Piet Mondriaan.

Dit inspirerende gegeven en het 100- jarige bestaan van De Stijl zette de beeldend kunstenaar en kunsthistoricus Jeroen Spijker aan tot diepgravend onderzoek naar deze beweging. De Stijl ontstond in Leiden, de wortels lagen mede in de Breestraat waar de galerie gevestigd is. De inspiratie leidde tot een serie schilderijen die een relatie hebben met De Stijl maar tegelijkertijd een vernieuwende, verfrissende en verrassende ongeziene kracht hebben. Je kunt je laten meevoeren in de gedroomde musea van Jeroen Spijker.
Afbeelding bij event Expositie Jeroen Spijker en Stephane Moine van  8 mei 2017