Expositie: gelaagde landen

Fotografie en papierkunst brengen Welmoed Schmidt en Karin van der Kooy samen. Eigen werk en gezamenlijke producties tonen landschappen die zij zien en ervaren. Herkenbare elementen zijn te ontdekken uit Leiden en omgeving, maar ook uit verre en gedroomde oorden.

Opening op 11 januari om 15:30 uur.

Klik hier voor meer informatie. 

Welmoed Schmidt (1971) studeerde fotografie aan de AKI (nu ArteZ) in Enschede. Tijdens deze periode, eind ’90 begon zij te experimenteren met dubbel opnames. Eerst in zwart-wit, later in kleur. Het creëren van nieuwe beelden afkomstig uit bestaande, realistische foto’s van steden, architectuur en natuurlijke landschappen, is haar hoofd thema. Gebruikmakend van meerdere lagen bouwt ze een nieuwe werkelijkheid met zijn eigen diepte. Het duurt soms even voordat je allemaal ziet wat er gebeurt in een beeld.
Voor de expositie in Sijthoff maakte ze o.a. speciaal werk gerelateerd aan de stad Leiden (Urban landscapes). Voor bewoners en liefhebbers van de stad zullen er veel herkenbare elementen uit te halen zijn en tegelijkertijd vervreemding omdat het geen natuurgetrouw beeld meer is.
Schmidt exposeerde eerder in Oostenrijk, Nederland en Griekenland. Ze woont zowel op Kreta (Griekenland) als in Nederland.

Karin van der Kooy (1964) maakt kunstwerken van papier. Allerlei technieken gebruikt ze door elkaar om te komen tot nieuwe beelden (mixed media). Ze volgde opleidingen in grafische technieken en heeft een bachelor in kunstgeschiedenis (2015).
Papier is altijd en overal beschikbaar. Kranten, tijdschriften, maar ook atlassen, stalenboeken met behang en kunstcatalogi zet ze om in landschappen en patronen. In de gelaagdheid van haar werk zit de verbinding met het fotografische werk van Welmoed. Eerder werkten zij samen en exposeerden als ‘Winterburen’ in Leiden.
Tijdens deze expositie bij Sijthoff laten ze voor het eerste hun ansichtkaarten-project zien: zij sturen elkaar kaarten van uitzichten en reageren daarbij op elkaar. Dit levert allerlei verrassingen op in kleur, vorm en ritme. Je gaat je afvragen waar deze twee kunstenaars zich zoal ophouden.