Ensemble Praetorius speelt Monteverdi

De opera’s, madrigalen en kerkmuziek van Claudio Monteverdi staan volop in de belangstelling. Blokfluitensemble Praetorius brengt samen met twee zangers/solisten een gevarieerd programma, waarin de veelzijdigheid van de werken van deze Italiaanse componist prachtig tot haar recht komt. Monteverdi’s werken markeert de overgang van de renaissance met zijn polyfonie naar de harmonie van de barokmuziek. We brengen onder meer de prachtige Lamento van Ariadne, een van de weinige delen die is overgeleverd van zijn vroege opera over Ariadne. Een van de hoogtepunten is het Selva morale e spirituale (Moreel en geestelijk woud), een verzameling vespers die tot de mooiste werken uit de kerkmuziek behoren.

Praetorius is een uniek ensemble uit Leiden dat bestaat uit 18 getalenteerde musici, onder leiding van dirigent Norbert Kunst. Het ensemble maakt gebruik van een hele reeks aan blokfluiten, van een enkele sopranino tot meer dan twee meter lange sub-contrabassen. Hierdoor is een grote variatie aan klankkleur mogelijk. Praetorius kan fluisteren, ontroeren, imponeren als een orgel of een heel orkest. Bij deze concerten speelt er ook een dulciaan mee, een soort renaissance-fagot. Ook zijn er zangers/solisten bij meerdere werken.

Monteverdi (1567-1643) was een beroemd en geliefd componist, die in zijn vroege jaren diende aan het hof van de hertog van Mantua. In zijn later jaren was hij maestro di cappella aan de San Marco in Venetië, waarmee hij in feite de muzikale leiding van de stad had. Hij componeerde werken voor alle belangrijke momenten uit het kerkelijk jaar, naast muziek voor staatsbanketten en particuliere opdrachten van andere hoven.

Toegang: 12,50 euro in de voorverkoop, 15 euro aan de deur. Kinderen gratis, studenten 5 euro.

Voor meer informatie en kaartverkoop kijk op de website!