Egerialezing: Basilica's op Cyprus

Vanaf de 4de eeuw na Chr., tot aan de Arabische invasies in de 7de eeuw na Chr., kende Cyprus een periode van economische voorspoed. Het was een gevolg van de exploitatie van de rijke kopermijnen en de handel in bijvoorbeeld hout en landbouwproducten. De Cypriotische welvaart werd weerspiegeld in de vele christelijke kerken die werden gebouwd na de verwoestende aardbevingen van 332 en 342 na Chr.

Architectuur van basilica’s:
Cyprus was ook een eiland dat in politiek en cultureel opzicht van vele kanten werd beïnvloed. Het lag immers op een kruispunt van de Egeïsche Zee, Klein-Azië en de Syro-Palestijnse kust, en halverwege de lijn Constantinopel-Egypte. Deze diversiteit weerspiegelde zich in de architectuur van de basilica’s die in deze tijd werden gebouwd.

Luxe interieurs van marmer:
De kerken werden voorzien van luxueuze interieurs, gemaakt van marmer dat werd geïmporteerd uit het eiland Proconnesus en andere delen van het rijk. Het marmer werd gebruikt voor kolommen, kapitelen, koorschermen en altaren. De muren van de basilica’s waren bedekt met champlevé-reliëfs, mozaïeken, fresco’s en pleisterdecoratie, terwijl de vloeren waren bedekt met kleurrijke marmeren tegels en mozaïeken.

Egerialezing:
De Egerialezing is een jaarlijkse lezing over religie en cultuur in de Late Oudheid, het vroege christendom en het antieke jodendom. De reeks startte in 2015 en wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden, de leerstoel Geschiedenis en Cultuur van het Antieke Jodendom en het Vroege Christendom, het Leidse Instituut voor Geschiedenis, het Leiden University Institute for History en het Leiden University Center for the Arts in Society.

Egeria; een dame op reis:
Egeria was een hoog opgeleide en rijke dame uit Galicië, die rond 380 naar het oosten van het Mediterrane gebied reisde. Ze voelde zich door God geroepen tot deze riskante onderneming, maar deed het ook uit nieuwsgierigheid. Egeria’s reisverhaal is grotendeels bewaard gebleven en het is één van de zeer weinige teksten uit de Oudheid die door een vrouw is geschreven.