Een landschap verdiept zich als je er vaker komt

Beelden van Spaanse landschappen gemaakt door de drie bevriende kunstenaars Bram Stoof, Alex Verduijn den Boer en Remco de Waard. Die zijn van 15 februari tot en met 3 maart te zien op de begane grond van het DUNAatelier aan de Boulevard in Katwijk. Alle werk is figuratief, rechtstreeks naar de waarneming en dus niet gemaakt aan de hand van foto's. "Van de kust naar de hoogvlakte" is de titel van de expositie.

Tijdens de Katwijkse schildersweek 2014 is de samenwerking tot stand gekomen. Bram Stoof en Alex Verduijn den Boer hebben elkaar daar leren kennen. Ze waren ondergebracht in hetzelfde huisje en werden dikke vrienden. Sindsdien werken ze samen in de Spaanse hoogvlakte, waar Alex Verduijn den Boer mede-eigenaar is van een boerderij uit de zestiende eeuw in het dorp Jarque de la Val in de provincie Teruel in het zuiden van Aragón. Om de boerderij rendabel te maken geven ze daar schildercursussen. Remco de Waard, bevriend met Bram Stoof, is daarbij gekomen. Uiteraard maken de drie vrienden daar dus ook vrij werk.

Eigen manier
Bram Stoof toont aquarellen en schilderijen, Alex Verduijn den Boer krijttekeningen, linosneden en schilderijen en Remco de Waard tekeningen, olieverfschilderijen en gouaches. Totaal zo'n veertig à vijftig grotere en kleinere werken. Alle drie verwerken ze de werkelijkheid op hun eigen manier. Ze verwachten belangstelling voor hun Spaanse werk, al was het maar omdat een deel van wat ze daar hebben gemaakt al zijn weg heeft gevonden naar de kunstuitleen van museum Kranenburgh in Bergen (N-H) en een aantal particulieren. Deze kunstuitleen bezit overigens ook Katwijks werk van Bram Stoof.

De drie zijn tamelijk honkvast als het gaat om de plek waar ze graag werken. "Een landschap verdiept zich als je er vaker komt", legt Bram Stoof uit. "Je kunt het vergelijken met een liefdesverhouding. Die begint met verliefdheid en op een gegeven moment verdiept de verhouding zich en ga je die 'liefde' noemen. Tot mijn spijt kan ik niet het hele jaar in Spanje werken."

Afwisseling
Dat in het souterrain van het DUNAatelier tegelijkertijd een tentoonstelling is van Alice Pardon en Jacqueline Borg vindt Stoof een "mooie afwisseling" voor de bezoeker. Stoof en Verduijn den Boer leven van hun kunst en van het schilderles geven. Remco de Waard is behalve schilder ook componist, muzikant en grafisch vormgever. Hij bespeelt tal van instrumenten.

De werken van de drie vrienden zijn te zien van 15 februari tot en met 3 maart op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 16.30 uur in het DUNAatelier op het Duinplein, Boulevard 31 zeezijde. Dat is tegenover de Vuurbaak, naast het voormalige restaurant De Zwaan. De officiële opening van de tentoonstelling is op zondag 4 maart, daags nadat de tentoonstelling voor publiek open is gegaan. Dan zal Bram Stoof spreken over de lijn Katwijk-Jarque (kust-hoogvlakte). De officiële finissage (afsluiting) is wel op de dag waarop de tentoonstelling voor het laatst open is, namelijk 3 maart. Dan zal Alex Verduijn den Boer Spaanse films vertonen waarin zijn privé-huis een hoofdrol speelt.

Klik hier voor meer informatie.