Debat in de Bieb: Wonen zonder aardgas

Op zondag 26 mei is weer een Debat in de Bieb. Dit keer gaan we in gesprek over de energietransitie. In 2050 moeten alle zeven miljoen Nederlandse huishoudens aardgasvrij zijn, maar heeft deze transitie kans van slagen? Wat zijn de kosten en wie gaat die betalen? Het debat start om 15.00 uur in BplusC Bibliotheek Nieuwstraat, toegang is gratis.

In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het gas af zijn. In Leiden moeten de eerste wijken zelfs al in 2035 die transitie doormaken. Het klinkt allemaal nog ver weg, maar dat is het niet. De stad telt meer dan 57.000 woningen. Stel dat al die huishoudens aardgas gebruiken, dan betekent dit dat vanaf nu jaarlijks ca. 2000 woningen moeten worden aangepast. Dan komt 2050 toch ineens wel snel dichtbij.

Hoe gaat die transitie in zijn werk en waar moeten we allemaal rekening mee houden? Wat zijn de kosten en wie gaat die betalen?

Het debat is bedoeld voor iedereen die graag wil weten wat de overstap van aardgas naar duurzame energiebronnen voor hem of haar gaat betekenen. Welke stappen kunnen (of moeten) huiseigenaren nu al nemen om straks niet voor extreem hoge kosten te komen staan en waar moeten huurders eigenlijk rekening mee gaan houden? We leggen onze gasten scherpe stellingen voor, maar uiteraard mag het publiek ook vragen stellen.

Tijdens het debat zullen aanschuiven:
- Fleur Spijker, wethouder Duurzame Verstedelijking
- Maya van der Steenhoven, directeur van Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland
- Pieter van Stratum, Head of City Plants, Uniper
- Jeroen van der Burg, EnergieAmbassadeur in Leiderdorp

Het debat wordt gepresenteerd door Mieke Spaans.

Debat in de Bieb: Wonen zonder aardgas
Datum: zondag 26 mei
Tijd: 15.00-16.00 uur
Locatie: BplusC Bibliotheek Nieuwstraat 4, 2312 KB Leiden
Toegang is gratis.