De Stijl #2: Piet Mondriaan

Theater en Toneel
Vr 2 juni 2017 t/m zo 4 juni 2017
vr-zo: 12:00 en 15:00 uur.
Stadsgehoorzaal Leiden
Breestraat 60 2311 CS LEIDEN
tel 071 513 1704

Deel #2: Piet Mondriaan

Muziektheatergezelschap de Veenfabriek en muzikaal kunstenaarscollectief o k a p i werken heel 2017 samen aan een drieluik over kunstbeweging De Stijl.

Geheel in de stijl van het gedachtegoed van de kunstenaars Bart van der Leck, Piet Mondriaan en Theo van Doesburg werken de Veenfabriek en o k a p i in wisselende bezetting aan drie theatrale reflecties op het werk van deze kunstenaars. Het onderzoek beweegt zich daarbij van de akoestische en fysieke ruimte, via de elektrisch versterkte ruimte, naar een monumentale architectonische ruimte. Voortdurend stellen we onszelf de vraag ‘Hoe kun je de grenzen tussen kunst en (dagelijks) leven opheffen en de kunst middenin de maatschappij plaatsen?’, dezelfde vraag die centraal stond in het denken van De Stijl. Daarom bent u van harte welkom, niet alleen bij de presentaties, maar ook bij de Veenproeven én alle openbare repetities om mee te denken en te delen in het maakproces.

Piet Mondriaan – De bar: hedendaagse revue en machinale disco

We gaan uit van dromen en ideeën van Mondriaan die bij zijn leven nooit gerealiseerd zijn. Twee daarvan staan voor ons centraal: De neoplastische muziek en Mondriaan’s visie op de bar oftewel het promenoir. Deze twee visies hadden alles met elkaar te maken: Het promenoir zou een plaats worden waar mensen in een moderne totaalbeleving konden dansen op de hoekige, mechanisch voortgebrachte neoplastische muziek.
Wij nodigen ons publiek uit in onze hedendaagse versie van Mondriaans bar waar scènes gespeeld worden naar teksten van Mondriaan en veel muziek te horen zal zijn: strakke, hoekige jazz, hedendaagse elektronische muziek, machinale muziek en dansmuziek. Onze bar is een hedendaagse revue en een machinale disco. Een plek waar in Mondriaan’s woorden “De kinderlijke beleving, zoals die alleen in de bar kan zijn” heerst. Welkom in de bar! Laat uw oordelen achter bij de deur en kijk, luister, neem wat te drinken en dans als u wilt.

Veenfabriek
Sinds 2004 maakt de Veenfabriek aangevoerd door Paul Koek toonaangevend interdisciplinair muziektheater op locaties en in theaters in Leiden, Nederland en over de hele wereld. De Veenfabriek is een beweging van muzikanten, acteurs, beeldend kunstenaars en wetenschappers. We werken samen met verschillende theater- en muziekgezelschappen uit binnen- en buitenland, gaan verbindingen aan met ondernemers uit Leiden en daarbuiten, zetten projecten op met de Universiteit Leiden en met verschillende musea en geven met liefde onze ervaring en kennis door in de master muziektheater T.I.M.E. van het Koninklijk Conservatorium en op de verschillende Nederlandse toneelscholen. Vanaf 2017 wordt de artistieke leiding versterkt door regisseur en schrijver Joeri Vos. De Veenfabriek is beweging. Met muziek, theater, beeldende kunst, wetenschap, gastronomie, de actualiteit en persoonlijke verhalen creëren we interdisciplinaire ervaringen. Vanuit maatschappelijke nieuwsgierigheid zoeken alle makers naar het spanningsveld tussen muziek, spel en tekst. We vertrekken vanuit nieuwsgierigheid en bewondering voor de mens die de poging waagt en het goede nastreeft. Dankzij de unieke werkmethode van onderzoek en ontmoeting roept de Veenfabriek in al haar werk op tot empathie. We bewegen hoofd, hart en onderbuik. Het vastgeroeste schudden we los, wat rotsvast is breken we, de schoenmaker sleuren we weg bij zijn leest. Wat we teruggeven is de mogelijkheid tot veranderen: kinderlijk enthousiasme, oren die opengaan, een andere blik op de wereld, ruimte voor nieuwe ideeën en nieuwe paden om in te slaan. Op weg naar een betere wereld.

o k a p i
o k a p i is een groep van kunstenaars uit verschillende disciplines: muzikanten, componisten, theatermakers, performers en beeldende- en geluidskunstenaars. Ze is ontstaan vanuit de gedeelde noodzaak van deze 11 individuen om op zoek te gaan naar een nieuwe podiumtaal waarin poëzie en theatraliteit ontstaat vanuit het materiaal, het geluid, de plaats en de handeling.
o k a p i komt voort uit drie mechanische orkesten: het Paper Ensemble, het Sirene Orkest en the Phonograph Orchestra. Zo vormt de groep o k a p i een orkest met een bijzonder en eigentijds instrumentarium: een assemblage van muziekinstrumenten en geluidsmachines. Een elektrisch klavichord naast manshoge proppen papier, gelijkzwevend gestemde sirenes naast zelf ontworpen synthesizers. o k a p i is een orkest van de 21ste eeuw: niet monolithisch of hiërarchisch, maar beweeglijk, persoonlijk en poëtisch.

Credits
Curatoren Stijl #2 | Milena Haverkamp, Harpo ’t Hart en Ton van der Meer
o k a p i en Veenfabriek | Jochem van Tol, Ibelisse Guardia Ferraguti, Harpo ’t Hart, Oscar Jan Hoogland, Mei-Yi Lee, Frank Rosaly, Jasper Stadhouders, Genevieve Murphy, Carmen Schabracq, Lam Lai, Jacobien Elffers, Niki Verkaar, Milena Haverkamp en Ton van der Meer
Kinetische installatie | Nieke Koek en Gosse de Kort

Data
Di 23-05 14:00 – 16:00 Openbare Repetitie in Scheltema (Veenfabriek), Leiden = gratis
Wo 24-05 19:00 – 22:30 Veenproef in Scheltema (Veenfabriek), Leiden = € 30,-
Ma 29-05 14:00 – 16:00 Openbare Repetitie in Scheltema (Veenfabriek), Leiden = gratis
Di 30-05 14:00 – 16:00 Openbare Repetitie in Scheltema (Veenfabriek), Leiden = gratis
Wo 31-05 19:00 – 22:30 Veenproef in Scheltema (Veenfabriek), Leiden = € 30,-

Vr 02-06 12.00 & 15:00* Signature Festival Leiden Stadsgehoorzaal = gratis
Za 03-06 12:00 & 15:00* Signature Festival Leiden Stadsgehoorzaal = gratis
Zo 04-06 12:00 & 15:00* Signature Festival Leiden Stadsgehoorzaal = gratis
*Twee speeltijden van anderhalf uur

Reserveringen
Openbare repetities: http://bit.ly/vfdestijl2openbarerepetities
Veenproef Leiden op 24-05: http://bit.ly/vfvpdestijl2leiden
Veenproef Leiden op 31-05: http://bit.ly/vfvpdestijl2leiden2

Meer informatie

Veenfabriek: www.veenfabriek.nl / www.fb.com/veenfabriek
o k a p i: www.weareokapi.com / www.fb.com/okapiorkest
Boekpresentatie Piet Mondrian The Complete Writings: http://bit.ly/2p3zuYg
Signature Festival: www.leiden.nl/signaturefestival

Dit project maakt onderdeel uit van het Leidse programma 100 jaar De Stijl. Kijk voor het gehele programma op www.leiden.nl/destijl.

De Stijl wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het Fonds Podiumkunsten, de Gemeente Leiden, Cultuurfonds Leiden en het Gemeentemuseum Den Haag.

Afbeelding bij event De Stijl #2: Piet Mondriaan van  2 juni 2017