De Grote Kunstshow

Theater overig
Zo 11 juni 2017 11:00 uur,
zo 11 juni 2017 14:00 uur,
zo 11 juni 2017 16:00 uur.
Leidse Schouwburg
Oude Vest 43 2312 XS LEIDEN
Tien bijzondere stukken uit de collectie van Museum De Lakenhal worden op 11 juni gepresenteerd op het podium van de Leidse Schouwburg. In deze Leidse editie van De Grote Kunstshow worden diverse kunstwerken ten tonele gevoerd die een band hebben met de stad.

Eén van de eerste collectiestukken die op het podium verschijnt is van Jan Wolkers, die in Leiden woonde en studeerde. Wolkers gebruikte onder andere koeienstront en goudverf voor dit doek. Presentatrice Katrijn van Bouwel gaat over dit bijzondere materiaalgebruik in gesprek met het publiek.

Landelijk Stijljaar
Er is tijdens deze editie van De Grote Kunstshow ook aandacht voor het landelijke Stijljaar. Theo van Doesburg richtte in 1917 in zijn woonplaats Leiden het vernieuwende, internationale tijdschrift De Stijl op. Daarmee werd de basis gelegd voor een wereldberoemde kunstbeweging. Twee glas-in-lood ramen die Van Doesburg maakte, converseren met elkaar over hun uiterlijke kenmerken en hoe ze in de museumcollectie zijn beland.

Het Leidse muziektheaterensemble de Veenfabriek werkt ook mee aan De Grote Kunstshow. Acteur Noël Keulen voert een monoloog op bij een kunstwerk van Roy Villevoye. Keulen speelde onder andere in Van God Los (BNN) en Soldaat van Oranje.

De Leidse kunstenaar Maurice Braspenning zal, op verrassende wijze, in De Grote Kunstshow een verschijning maken. Daarnaast geven Sacha Bronwasser, kunstcriticus van de Volkskrant en grafisch kunstenaar Harmen Liemburg acte de présence. Presentator Katrijn van Bouwel zal bij één van de presentaties geheel worden gewikkeld in een Nieuw Leids Laken van Studio Mae Engelgeer. En oud en jong interpreteren het werk van Gé-Karel van der Sterren, hiervan is een preview beschikbaar. 

De Grote Kunstshow
In een anderhalf uur durende show in de Leidse Schouwburg wordt een bijzondere selectie kunstwerken gepresenteerd uit de collectie van Museum De Lakenhal. Eén voor één worden de werken met licht en geluid, drama en verstilling, gesprek en monoloog tot leven gewekt. De presentatie is in handen van improvisatie-actrice Katrijn van Bouwel, met diverse gasten. De Grote Kunstshow is een fascinerende kijkreis waarin verhalen achter de werken worden ontdekt en kunst wordt ervaren als nooit tevoren.

Drie voorstellingen
De Grote Kunstshow wordt driemaal gepresenteerd in de Leidse Schouwburg op zondag 11 juni 2017 om 11.00, 14.00 en 16.00 uur. De editie in Leiden is de derde in een reeks van Kunstshows met kunstwerken uit Nederlandse museumcollecties, na de succesvolle edities met het Gemeentemuseum Den Haag (september 2016) en het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem (december 2016).

Bestel nu uw kaarten.

Zondag 11 juni 2017
Voorstellingstijden: 11 uur | 14 uur | 16 uur
Locatie: Leidse Schouwburg
Prijs: € 24,50

De Grote Kunstshow is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema, in samenwerking met curator Nina Folkersma en de Stadsschouwburg Amsterdam.
Afbeelding bij event De Grote Kunstshow van 11 juni 2017