De bollencatalogus van Emmanuel Sweerts

Bloembollen uit de tijd van de jonge Rembrandt

Museum de Zwarte Tulp in Lisse toont in de zomermaanden de bollencatalogus van Emmanuel Sweerts, de allereerste bollencatalogus ter wereld. De catalogus verscheen in de tijd van de jonge Rembrandt en werd ruimschoots gebruikt door diens vriend Constantijn Huygens bij de aanleg van zijn beroemde tuin in Voorburg.
  
Dit jaar, 2019, is het Rembrandtjaar en gaan we in gedachten terug naar de zeventiende eeuw. In wat voor wereld leefde Rembrandt? Bezocht hij bijvoorbeeld de Hortus in zijn geboortestad Leiden, met zijn wereldberoemde bollencollectie? Welke bloemen kende hij? Gelukkig is precies bekend welke bollen er aan het begin van de 17de eeuw in omloop waren, en dat dankzij de bollencatalogus die de Amsterdammer Emmanuel Sweerts in 1612 uitgaf.

Sweerts was hofgardenier geweest van keizer Rudolf II in Wenen, verkocht zijn bollen op de jaarmarkt in Frankfurt en in Amsterdam, in de boekhandel van zijn schoonzoon. In 1612 gaf hij een catalogus uit met alle bollen in zijn bezit, de allereerste bollencatalogus ter wereld. De afbeeldingen werden getekend en door graveurs in prent gebracht. Het boek was zo’n succes dat het een aantal malen werd herdrukt.

De bollencatalogus van Emmanuel Sweerts
Bloembollen uit de tijd van de jonge Rembrandt
18-04-2019 t/m 11-08-2019
Museum de Zwarte Tulp
Heereweg 219
2161 BG Lisse
www.museumdezwartetulp.nl